In de Verenigde Staten is een nieuw voorstel gelanceerd dat erop gericht is het land te positioneren als wereldleider in de digitale economie door een belastingvrije Digitale Economische Zone (DEZ) voor Bitcoin (BTC) op te richten.

Het initiatief wordt geleid door de recent opgerichte USABTC-beleidsgroep, die pleit voor een belastingvrije DEZ waar Bitcoin kan worden verhandeld en opgeslagen zonder dat er vermogenswinstbelasting wordt geheven. Wel zou er een belasting worden geheven op het omzetten van Bitcoin naar traditionele valuta.

Volgens USABTC kan dit voorstel helpen om de financiële toekomst van de VS veilig te stellen door een “sterke en innovatieve” economische omgeving te creëren die het potentieel van Bitcoin benut en tegelijkertijd de centrale rol van de dollar behoudt.

Bitcoin heeft wereldwijd beleidsmakers uitgedaagd om hun traditionele financiële strategieën te herzien. In plaats van dat de overheid Bitcoin direct zou aankopen—iets wat zowel onpraktisch als politiek gevoelig is—stelt het voorstel voor om een DEZ op te zetten waar Bitcoin-transacties belastingvrij kunnen plaatsvinden. Door wel een belasting te heffen op het omwisselen van Bitcoin, kan er toch voor inkomsten worden gezorgd.

De belastingvrije vermogenswinsten binnen deze zone zouden investeerders kunnen aantrekken en de groei van welvaart binnen een gereguleerde omgeving kunnen bevorderen, aldus USABTC. De belasting op het omwisselen van Bitcoin naar traditionele valuta zou een nieuwe inkomstenstroom voor de overheid kunnen creëren, wat zowel de federale als de staatsfinanciën ten goede zou komen.

Als onderdeel van het plan stelt USABTC voor om een op Bitcoin gebaseerd systeem te ontwikkelen op een layer-2 oplossing, dat zou zorgen voor efficiënte en veilige transacties.

Het voorstel omvat een gefaseerde aanpak voor de implementatie van deze DEZ in de VS, te beginnen met een presidentieel besluit om het gebruik van het Exchange Stabilization Fund (ESF) goed te keuren. Dit fonds is een instrument van het Amerikaanse ministerie van Financiën en werd oorspronkelijk ingesteld door de Gold Reserve Act van 1934.

De volgende stappen zouden bestaan uit het opstellen van juridische adviezen, wetgevende acties en uitgebreide voorlichting aan het publiek om brede steun te krijgen. De Internal Revenue Service (IRS) zou ook betrokken zijn bij het opstellen van een solide juridisch kader en het goedkeuren van het belastingplan.

Volgens USABTC zou dit initiatief, als het slaagt, de positie van de VS als leider in de digitale economie kunnen versterken. Daarnaast beschermt het voorstel expliciet tegen te veel overheidsinmenging, een veelgehoorde zorg binnen de cryptogemeenschap, door het recht op zelfbeheer van crypto-activa in de wet te verankeren.

De implementatie van het USABTC-plan staat gepland voor 2025. Als alle benodigde wettelijke en regelgevende goedkeuringen worden verkregen, zou de DEZ in 2026 volledig operationeel kunnen zijn.

Het bericht VS stelt belastingvrije zone voor Bitcoin voor om digitale economie te versterken verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!