Een rechter in New York, Peter Castel, heeft definitief ingestemd met een schikking waarbij de failliete crypto beurs FTX en haar zusterbedrijf Alameda Research $12,7 miljard terugbetalen aan schuldeisers.

Deze beslissing beëindigt een rechtszaak die 20 maanden duurde en aangespannen was door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Op 7 augustus werd de goedkeuring officieel doorgevoerd, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

Geen civiele boetes, wel handelsverboden

Opmerkelijk in de uitspraak is dat er geen civielrechtelijke boetes zijn opgelegd aan FTX of Alameda. De goedkeuring omvat echter strikte verboden voor beide bedrijven.

schikking ftx en schuldeisers
Bron: Courtlistener.

Ze mogen niet langer handelen in digitale activa of optreden als tussenpersonen op de markt. Dit besluit komt nadat FTX eind 2022 faillissement aanvroeg, waardoor miljarden aan investeerdersvermogen verloren gingen.

Juridische nasleep voor Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried, oprichter van zowel FTX als Alameda, is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en moet $11 miljard terugbetalen, nadat hij in maart schuldig bevonden werd aan zeven aanklachten, waaronder fraude, samenzwering en witwassen.

Zijn activiteiten en misleidende promoties van FTX als een platform voor digitale grondstoffenactiva vormden de kern van de beschuldigingen.

Schikking en toekomstige uitbetalingen

FTX en Alameda hebben toegezegd $8,7 miljard dollar terug te betalen aan beleggers die zijn misleid door Bankman-Fried, met een additionele $4 miljard aan terugbetalingen die zijn opgelegd. In de huidige herstructureringsplannen wordt voor 98% van de schuldeisers, die claims onder de $50.000 hebben, een terugbetaling van 118% voorgesteld, gebaseerd op de dollarkoers van de activa ten tijde van het faillissement.

Er is ook een sterke voorkeur onder veel schuldeisers voor uitbetalingen in cryptocurrency, gezien de significante stijging van de cryptomarkt sinds FTX’s faillissementsaanvraag. Schuldeisers stemmen momenteel over hun gewenste vorm van uitbetaling en hebben tot 16 augustus de tijd om hun verzoeken in te dienen. Een finale beslissing door de Amerikaanse faillissementsrechter John Dorsey wordt verwacht op 7 oktober.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Definitieve schikking: FTX schuldeisers ontvangen miljarden na juridische strijd appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!