De cryptomarkt heeft de afgelopen jaren grote winsten laten zien, met name door de sterke prestaties van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Toch zien we dat investeringen door venture capitalists (VC’s), of wel durfkapitalisten die met name in startups investeren, in de cryptosector de laatste tijd sterk zijn afgenomen. Dit roept de vraag op: waarom zijn investeerders terughoudender geworden, terwijl de markt nog steeds veelbelovend lijkt?

Is crypto nog wel aantrekkelijk?

Volgens Adam Cochran, partner bij Cinneamhain Ventures, is er een opvallende reden waarom VC’s hun investeringen in crypto verminderen. Cochran wijst erop dat de meeste VC-firma’s Limited Partners (LP’s) hebben die vooral geïnteresseerd zijn in het overtreffen van de rendementen van indexfondsen. Aangezien bitcoin en ethereum de afgelopen tien jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van respectievelijk 60% en 13,20% hebben behaald, lijken deze investeringen op de middellange termijn aantrekkelijker en veiliger dan het aangaan van risicovolle vroege investeringen in nieuwe startups.

De sterke rendementen van BTC en ETH bieden VC’s de luxe om te kiezen voor gevestigde cryptomunten in plaats van te investeren in vroege stadia van nieuwe projecten. Dit is een significant verschil met andere industrieën, waar vroege investeringen juist cruciaal zijn om de potentiële winsten van een doorbraak te behalen.

“Normaal gesproken heb je in een industrie meer VC’s die vroege kansen grijpen omdat de stille winst die BTC/ETH bieden niet in die markten bestaat,” aldus Cochran.

De hype van NFT’s en DeFi

Daarnaast speelt de verschuiving van trends in de cryptomarkt een rol. Cochran benadrukt dat tijdens vorige marktcylcli veel VC’s actief waren door te investeren in toepassingen die al succes hadden geboekt. Dit deden ze om hun rendement te verhogen in de latere stadia, wanneer consumenten zich al hadden aangesloten. Nu echter, lijken veel van de recente hypes, zoals NFT’s, decentralized finance (DeFi), en layer 2-oplossingen, hun momentum te hebben verloren.

Ondanks dat de crypto venture capital in 2024 meer dan $1 miljard investeerde in de maanden maart, april en juli, blijft dit ver achter bij de pieken van twee jaar geleden, toen de eerste vier maanden van 2022 elke maand meer dan $4 miljard aan investeringen opleverden. Dit geeft aan dat hoewel er nog steeds geld in de sector stroomt, de omvang en het enthousiasme aanzienlijk zijn afgenomen.

De terughoudendheid van VC’s om te investeren in vroege stadia van cryptoprojecten kan betekenen dat er een afkoeling plaatsvindt in de markt, waarbij investeerders kiezen voor zekerheid boven innovatie. Dit kan de groei van nieuwe, disruptieve technologieën vertragen. Toch blijft de cryptomarkt, gedreven door gevestigde munten zoals bitcoin en ethereum, een aantrekkelijke optie voor investeerders die op zoek zijn naar solide rendementen.

Het bericht Investeringen in crypto-innovatie dalen: BTC en ETH te dominant verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!