De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een schikking bereikt met het elektrische voertuigbedrijf Ideanomics na beschuldigingen van fraude bij de rapportage van inkomsten uit crypto-assets. Tussen 2017 en 2019 zouden de voormalige en huidige topmanagers van het bedrijf opzettelijk verkeerde informatie hebben verstrekt over de financiële prestaties van Ideanomics, wat leidde tot een vertekend beeld van het bedrijf in de ogen van aandeelhouders en de publieke opinie.

Misleiding rond crypto-inkomsten

De SEC beschuldigde Ideanomics ervan inkomsten van meer dan $40 miljoen te hebben gerapporteerd voor het jaar 2019 die op frauduleuze wijze op cryptocurrencies betrekking hadden. Deze valse rapportage leidde tot overdreven financiële overzichten, waardoor investeerders en het publiek een onjuist beeld kregen van de werkelijke financiële gezondheid van het bedrijf. Dit soort praktijken zijn niet nieuw in de crypto-industrie en toezichthouders pakken dit hard aan.

De zaak Ideanomics is slechts een van de vele voorbeelden waarbij bedrijven betrokken zijn geraakt in controverses rond crypto. Het is ook niet de eerste keer dat de SEC optreedt tegen dergelijke praktijken. De recente schikking met Nvidia, een ander groot technologiebedrijf dat werd beschuldigd van het niet correct rapporteren van inkomsten uit cryptocurrency-mining, toont aan dat de SEC haar grip op de sector aanscherpt.

SEC pak crypto-fraude hard aan

De schikking met Ideanomics houdt in dat alle betrokken partijen de beschuldigingen hebben afgehandeld zonder schuld te bekennen of te ontkennen. De voormalige voorzitter en CEO van het bedrijf, Zheng Wu, heeft ingestemd met het betalen van meer dan $3,3 miljoen, inclusief rente en boetes, en heeft een 10-jarig verbod gekregen om leidinggevende functies bij publieke bedrijven te bekleden. De huidige CEO, Alfred Poor, en voormalig CFO Federico Tovar, kregen beiden ook boetes opgelegd en werden verplicht tot een ‘cease-and-desist’-bevel.

Voor Ideanomics zelf betekent de schikking een boete van $1,4 miljoen en de verplichting om een onafhankelijke consultant in te schakelen om de interne boekhoudcontroles te verbeteren.

Terwijl bedrijven steeds meer betrokken raken bij de wereld van crypto, blijft de roep om duidelijke en eerlijke rapportage groeien. Voor de SEC lijkt de strijd tegen financiële misleiding in de crypto-sector slechts in intensiteit toe te nemen, wat wellicht kan leiden tot strengere regelgeving en meer toezicht in de toekomst. An sich is dit niet slecht voor de crypto-industrie, want duidelijke regels die nageleefd moeten worden geven duidelijkheid.

Het bericht Weer cryptorechtszaak met SEC afgerond: Miljoenenboete opgelegd verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!