Afrika Digitale Betalingen

De Afrikaanse Unie (AU) heeft recent de ‘Continentale Kunstmatige Intelligentie Strategie’ officieel goedgekeurd. Deze strategie heeft als doel om de adoptie van kunstmatige intelligentie (AI) te bevorderen in zowel de publieke als de private sector binnen de lidstaten.

Deze strategische goedkeuring vond plaats tijdens de 45e reguliere zitting van de Uitvoerende Raad van de AU, die op 18 en 19 juli in Accra, Ghana werd gehouden.

Benutten van AI voor ontwikkeling van het continent

De nieuwe AI-strategie is gericht op het benutten van AI voor de ontwikkeling van het continent en het verbeteren van het welzijn van de Afrikaanse bevolking. De strategie biedt een reeks aanbevelingen, waaronder de ontwikkeling van een geïntegreerde hardware- en softwareomgeving specifiek ontworpen voor AI- en machine learning-toepassingen, wat de verwerking en implementatie van gegevens zal vergemakkelijken.

Een belangrijk onderdeel van de strategie is het opzetten van AI-governancesystemen en het stimuleren van AI-toepassingen in de publieke sector. Daarnaast richt de strategie zich op het integreren van AI in belangrijke sectoren, zoals omschreven in de Agenda 2063 van de AU en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ook wordt er nadruk gelegd op de ontwikkeling van AI-vaardigheden, het bevorderen van onderzoek en innovatie, en het waarborgen van ethische AI-principes die de Afrikaanse cultuur en waarden respecteren.

Verder moedigt de strategie de particuliere sector aan om AI te adopteren, met speciale aandacht voor het creëren van een gunstig klimaat voor AI-startups en het garanderen van de beschikbaarheid van hoogwaardige datasets. Andere belangrijke aandachtsgebieden zijn onder meer het vaststellen van technische normen voor AI-veiligheid, het versnellen van AI-investeringen, het versterken van regionale samenwerking, en het bevorderen van de Afrikaanse deelname aan het mondiale AI-bestuur.

Implementatie gepland over periode van 5 jaar

De implementatie van de strategie is gepland over een periode van 5 jaar, van 2025 tot 2030, verdeeld in twee fasen. De eerste fase (2025-2026) richt zich op het leggen van de basis, zoals het opzetten van bestuurskaders en het ontwikkelen van nationale AI-strategieën. De tweede fase (2027-2030) zal zich richten op de praktische uitvoering van cruciale projecten en initiatieven.

Alhoewel momenteel slechts zes Afrikaanse landen – Algerije, Benin, Egypte, Mauritius, Rwanda en Senegal – zelfstandige AI-strategieën hebben ontwikkeld, maken andere landen, zoals Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda, vorderingen door AI te integreren met opkomende technologieën zoals blockchain. Landen zoals Ethiopië, Ghana, Marokko, Nigeria, en Tunesië boeken eveneens aanzienlijke vooruitgang in het definiëren van AI-beleid en het oprichten van instellingen ter bevordering van AI-ontwikkeling.

Het bericht Afrikaanse Unie keurt continentale strategie voor AI goed verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!