Er wordt steeds meer gespeculeerd over de vraag of de Amerikaanse economie dit jaar of volgend jaar in een recessie terecht zal komen. De recente beurscrash op 5 augustus 2024 – ook wel ‘Zwarte Maandag’ genoemd – heeft deze angsten vergroot en de discussies over het hele economische spectrum doordrenkt. Een recent artikel van The Economist gaat dieper in op deze angst, waarbij de auteur stelt dat een recessie in de Verenigde Staten in 2024 lijkt steeds waarschijnlijker lijkt. Het artikel ging verder met stellen dat “de economische spanning die Amerika te wachten staat niet te vermijden is.”

Door deze spanning in Amerika erkennen zelfs reguliere mediakanalen, of ze nu gedreven worden door de behoefte aan betrokkenheid van het publiek of geloofwaardigheid, steeds meer de potentiële uitdagingen waarmee de Amerikaanse economie wordt geconfronteerd. Vorige week merkte Ben Casselman van The New York Times het volgende op:

“De angst voor een recessie is misschien overdreven, maar ze is niet ongegrond.”

Mildere dan eerdere recessies

Hoewel het recente artikel van The Economist aangeeft aan dat “een recessie in Amerika in 2024 waarschijnlijk lijkt”, suggereert de auteur dat de komende recessie ‘milder’ zou kunnen zijn dan eerdere recessies.

Het standpunt van de auteur van The Economist komt overeen met de recente voorspelling van Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, die tevens aangaf dat een recessie waarschijnlijk is. Dimon uitte zijn “optimisme” over het vermogen van het land om een ​​milde recessie te doorstaan, hoewel hij ook zei dat zelfs in het geval van een ernstiger recessie “het wel goed zou komen”.

Het artikel uit The Economist benadrukt ook de impact van stijgende voedsel- en gasprijzen, aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen en lage werkgelegenheidscijfers in het hele land. Bovendien stelt het artikel dat de huidige inzinking op de huizenmarkt “de banken van het land niet zal verlammen”, en stelt mensen gerust door te benadrukken dat Amerikaanse financiële instellingen robuust blijven, zelfs na de ineenstorting van vier grote banken in de afgelopen achttien maanden.

Amerikanen blijven sceptisch

Veel Amerikanen en marktanalisten blijven echter sceptisch over het idee van een milde neergang. Sommigen geloven dat de komende recessie net zo ernstig zou kunnen zijn als de Grote Depressie van 1929.

Nu de winstcijfers binnenstromen, bereiden bedrijven als Airbnb zich voor op een mogelijke daling van de consumentenbestedingen. Zelfs Disney heeft zijn zorgen geuit en verwacht dat Amerikaanse consumenten de komende maanden zullen bezuinigen op hun uitgaven, wat tot uiting komt in de verliezen van de themaparkdivisie van het bedrijf.

Conclusie: VS blijft in onzekerheid

Nu de VS een onzekere economische toekomst tegemoet gaan, benadrukken de tegenstrijdige voorspellingen en de toenemende zorgen de complexe uitdagingen die voor ons liggen. Terwijl sommigen hoopvol zijn op een veerkrachtige economie, bereiden anderen zich voor op een hardere realiteit. Of deze recessie crises uit het verleden zal weerspiegelen of de verwachtingen zal tarten, één ding is zeker: het economische traject van het land zal de komende maanden nauwlettend in de gaten worden gehouden en er heftig over worden gedebatteerd.

Het bericht Een 2024 recessie is onvermijdelijk, aldus The Economist verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!