USDC

Circle, de uitgever van de USD Coin (USDC) stablecoin, heeft onlangs een whitepaper gepubliceerd met de titel ‘Risk-based Capital for Stable Value Tokens’. In dit document wordt een vernieuwd risicobeheermodel voorgesteld voor stablecoins en andere digitale tokens, genaamd het Token Capital Adequacy Framework (TCAF).

Dringende behoefte aan strengere stablecoin kapitaalreservevereisten

Naar verluidt is er een dringende behoefte is aan strengere kapitaalreservevereisten voor stablecoins. Deze vereisten zouden verder moeten gaan dan de huidige standaarden onder de Bazelse regelgeving voor banken, om de unieke risico’s te adresseren die specifiek zijn voor stablecoins en andere fiat-equivalente tokens.

Deze risico’s, zoals prijsdalingen door marktdynamiek, “runs” op digitale tokens bij massale verkoop, en technologische en operationele risico’s, maken het noodzakelijk dat emittenten van stablecoins een ander risicobeheer toepassen dan traditionele banken. Het voorgestelde TCAF-model is ontwikkeld om deze uitdagingen aan te pakken.

Huidige bankregelgeving bekritiseerd

In de whitepaper wordt bekritiseerd dat de huidige bankregelgeving gebruik maakt van statische risicostandaarden, zoals risicowegingen die niet altijd het daadwerkelijke risiconiveau weerspiegelen. Zo worden bijvoorbeeld langlopende staatsobligaties, die een hoog renterisico dragen, toch als risicoloos beschouwd binnen de huidige normen.

TCAF biedt hier op hun beurt een oplossing door een dynamisch, risicogevoelig model te introduceren. Dit model begint met het uitvoeren van stresstests op reserves en betrekt daarbij input van verschillende belanghebbenden. Daarnaast houdt het TCAF-model ook rekening met technologische risico’s, zoals de betrouwbaarheid van blockchain-netwerken en cyberbeveiliging.

Streven naar 5 hoofddoelen

Het model van Circle streeft naar 5 hoofddoelen. Allereerst wil het opkomende risico’s onderscheiden van reeds beheersbare of verdwenen risico’s. Daarnaast is het bedoeld als aanvulling voor toezichthouders om operationele risico’s effectief te beheren, zonder de complexiteit en kosten die vaak gepaard gaan met traditioneel risicobeheer in de bankensector.

Het derde doel is het bieden van een universele risicobeheerstandaard die wereldwijd kan worden toegepast. Ten slotte beoogt het model prikkels en verantwoordelijkheid te creëren om externe risico’s te minimaliseren en negatieve effecten te beperken.

Met dit nieuwe model hoopt Circle een belangrijke bijdrage te leveren aan de stabiliteit en veiligheid van de groeiende markt voor stablecoins en digitale activa.

Het bericht Circle introduceert nieuw risicobeheerframework voor stablecoins verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!