De langlopende rechtszaak tussen de Amerikaanse beurswaakhond SEC en het cryptobedrijf Ripple lijkt tot een einde te komen. Een federale rechter heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen kan hebben voor Ripple en de gehele crypto-industrie.

Banner Ripple 1

In de kern van de zaak heeft de rechter bepaald dat Ripple een boete van $125 miljoen moet betalen. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de $2 miljard die de SEC oorspronkelijk eiste. De boete is opgelegd omdat Ripple de federale effectenwetgeving zou hebben overtreden bij de directe verkoop van XRP aan institutionele klanten.

Reacties van beide partijen

Beide partijen in de zaak claimen een overwinning. De SEC benadrukt dat de opgelegde boete 12 keer hoger is dan wat Ripple zelf voorstelde als passende straf. Aan de andere kant ziet Stuart Alderoty, het juridisch hoofd van Ripple, de uitspraak als een duidelijke overwinning voor het bedrijf. Hij wijst erop dat de rechter de pogingen van de SEC om haar bevoegdheden te overschrijden, blijft afwijzen.

“[The judge] reminded the SEC, there were no allegations of fraud, there were no allegations of market manipulation, no misappropriation of funds, there were no victims,”

Cruciale eerdere beslissing

Een cruciale eerdere beslissing in deze zaak was dat Ripple de wet niet overtrad bij de verkoop van XRP via beurzen aan particuliere beleggers. Dit aspect van de uitspraak wordt door velen gezien als een belangrijk verlies voor de SEC, omdat het de positie van de toezichthouder in andere zaken waarbij tokens op beurzen worden verhandeld, kan verzwakken.

Het opgelegde verbod

Naast de boete legde de rechter ook een verbod op aan Ripple. Dit verbod lijkt echter vooral een formaliteit te zijn, waarbij het bedrijf wordt opgedragen de wet niet te overtreden – iets wat voor elk bedrijf geldt. Experts zien hierin weinig concrete beperkingen voor Ripple’s toekomstige activiteiten.

Mogelijkheid van beroep

De vraag die nu op ieders lippen brandt, is of de SEC in beroep zal gaan tegen de eerdere uitspraak over secundaire transacties. De toezichthouder heeft 60 dagen de tijd om dit te doen. Sommige juridische experts verwachten dat de SEC deze stap zal zetten, gezien het belang van deze uitspraak voor andere lopende zaken tegen cryptobedrijven.

Implicaties voor de crypto-industrie

Hoewel de uitkomst van deze zaak als een overwinning voor Ripple wordt gezien, blijft het onduidelijk hoeveel duidelijkheid het biedt voor de bredere crypto-industrie. Sommige experts waarschuwen dat de manier waarop rechtbanken tot nu toe beslissingen hebben genomen, niet de heldere richtlijnen biedt waar bedrijven om vragen.

Conclusie en vooruitblik

De komende maanden zullen cruciaal zijn. Als de SEC besluit in beroep te gaan, zou dit de zaak verder kunnen rekken en nieuwe onzekerheid kunnen creëren. Aan de andere kant zou een beslissing om niet in beroep te gaan, gezien kunnen worden als een stilzwijgende erkenning van de grenzen van de SEC’s bevoegdheden in de crypto industrie.

Voor nu lijkt het erop dat Ripple een belangrijke overwinning heeft behaald, maar de strijd om duidelijkheid qua regelgeving is nog lang niet voorbij.

The post SEC v. Ripple: Uitspraak markeert mogelijk einde van langdurige rechtszaak appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!