Crypto Dubai

In een baanbrekende uitspraak heeft het Hof van Eerste Aanleg in Dubai recentelijk salarisbetalingen in cryptovaluta erkend als wettig onder arbeidsovereenkomsten. Deze beslissing markeert een belangrijke stap in de juridische benadering van digitale valuta binnen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Uitspraak gedaan in zaaknummer 1739

De uitspraak betreft zaaknummer 1739 van 2024, waarin een werknemer zijn werkgever aanklaagde wegens het niet betalen van zijn salaris, inclusief een vergoeding voor onrechtmatig ontslag en andere voordelen. Het arbeidscontract van de werknemer specificeerde een maandelijkse beloning in fiatgeld en 5.250 EcoWatt-tokens. Het geschil ontstond omdat de werkgever het cryptogedeelte van het salaris niet binnen zes maanden had uitbetaald.

Irina Heaver, partner bij het advocatenkantoor NeosLegal in de VAE, verklaarde dat deze uitspraak een duidelijke verschuiving toont ten opzichte van een eerdere beslissing in 2023. Toen werd een soortgelijke claim afgewezen omdat de cryptovaluta niet nauwkeurig genoeg werd gewaardeerd in fiatgeld. De rechtbank besloot nu echter in het voordeel van de werknemer, en beval de uitbetaling van het cryptosalaris zoals vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, zonder dat dit eerst in fiat moest worden omgezet.

Heaver benadrukt dat deze beslissing een progressieve benadering vertegenwoordigt van de integratie van digitale valuta in de juridische en economische structuren van het land. Volgens haar weerspiegelt de uitspraak een bredere acceptatie van cryptocurrency in arbeidsovereenkomsten, en onderstreept het de erkenning door de rechtbank van de evoluerende aard van financiële transacties binnen de opkomende Web3-economie.

Uitspraak kan een positief precedent scheppen

De rechtbank beriep zich in beide uitspraken op de UAE Civil Transactions Law en Federal Decree-Law No. 33 van 2021, wat volgens Heaver de consistente toepassing van juridische principes bij loonbepalingen aantoont. Ze voegde daaraan toe dat deze uitspraak een positief precedent schept, wat de verdere integratie van digitale valuta in dagelijkse financiële transacties stimuleert en een inclusievere en innovatievere zakelijke omgeving bevordert.

“Deze uitspraak bevestigt dat als een arbeidsovereenkomst dergelijke voorwaarden bevat, zowel het bedrijf als de werknemer deze moeten nakomen. Het is geruststellend om te zien dat de rechtbank erkent dat lonen, of ze nu in fiat of cryptocurrency worden betaald, het rechtmatige recht van de werknemer zijn voor hun overeengekomen werk,” aldus Heaver.

Tot slot beschouwt Heaver deze uitspraak als een belangrijke overwinning voor werknemers en een cruciale stap in de reis van de VAE om een wereldleider in de digitale economie te worden.

Het bericht Dubai Hof erkent salarisbetaling in Cryptovaluta als wettig onder arbeidsovereenkomsten verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!