Door de geboorte van Bitcoin, heeft de wereld kennis kunnen maken met crypto, altcoins, blockchains, mining en veel meer. De ultieme vrijheid die Bitcoin biedt, is ontzettend aantrekkelijk voor veel mensen. Overheden zien daar ook wel wat in, decentrale databases (blockchain) en crypto. Ohh, minus de vrijheid en privacy natuurlijk. Het blijven wel overheden.

Maar hoe hebben regeringen de techniek en de gedachte van Bitcoin eigen gemaakt? Op verschillende manieren.

Bitcoin als officieel betaalmiddel

Een paar landen heeft de gedurfde stap gezet om cryptocurrency als wettig betaalmiddel te accepteren. In 2021 was El Salvador het eerste land dat Bitcoin officieel als valuta erkende. Het doel hiervan was om meer mensen toegang te geven tot financiële diensten, de kosten van internationale overboekingen te verlagen en buitenlandse investeringen aan te trekken.

Banner Default 6 (Favoriete crypto's)

Niet alleen El Salvador, maar ook de Centraal-Afrikaanse Republiek volgde dit voorbeeld. Dit land introduceerde Bitcoin in 2022 als officieel betaalmiddel om de economie te versterken en beter aan te sluiten bij het wereldwijde financiële systeem.

Het is nog vroeg om conclusies te trekken, maar dit soort initiatieven laat zien dat cryptocurrency een belangrijke rol kan spelen in de economie van een land.

Digitale centrale bankmunten, ofwel CBDC

Een andere manier waarop overheden crypto omarmen, is door het ontwikkelen van hun eigen digitale munten, oftewel Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). In tegenstelling tot Bitcoin, die gedecentraliseerd is, worden CBDC’s uitgegeven en beheerd door de centrale bank van een land. Zo’n 130 landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn al bezig met de ontwikkeling van CBDC’s.

CBDC’s bieden de voordelen van digitale valuta, zoals snellere transacties en lagere kosten, maar behouden ook de stabiliteit en het vertrouwen van traditionele valuta.

Een belangrijk voordeel/nadeel van CBDC’s is dat overheden zo de controle over hun monetaire beleid en financiële stabiliteit kunnen behouden, terwijl ze profiteren van de voordelen van digitale valuta. In tegenstelling tot normale cryptocurrency’s, die buiten het bereik van de overheid opereren, zijn CBDC’s ontworpen om binnen het bestaande financiële systeem te functioneren.

Neem China als voorbeeld: zij zijn al ver met hun digitale yuan. De centrale bank van China heeft uitgebreide tests uitgevoerd en de digitale yuan geïntegreerd in verschillende sectoren, zoals de detailhandel en het openbaar vervoer. Dit succes moedigt andere landen aan om ook na te denken over een eigen digitale munt.

Strengere regels voor crypto

Naarmate cryptocurrency’s steeds normaler worden, richten overheden zich op het opstellen van duidelijke regels voor het gebruik ervan. Regelgeving klinkt slecht, maar het alternatief is een verbod.

Deze regels zijn bedoeld om consumenten te beschermen, illegale activiteiten te voorkomen en bedrijven die met crypto werken meer duidelijkheid te bieden. De Europese Unie heeft in mei 2023 bijvoorbeeld de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) ingevoerd.

MiCA stelt dat bedrijven die cryptocurrency’s uitgeven of verhandelen, een vergunning moeten hebben. Ook moeten dienstverleners informatie verzamelen over de afzenders en ontvangers van cryptotransacties. Landen als Japan en Singapore hebben vergelijkbare regels ingevoerd om een balans te vinden tussen het stimuleren van innovatie en het beschermen van consumenten.

Naast consumentenbescherming zijn deze regelgevingen ook bedoeld om het gebruik van cryptocurrency’s voor illegale activiteiten, zoals witwassen en terrorismefinanciering, te voorkomen.

Belastingen en crypto

Belastingen zijn een ander gebied waar overheden zich moeten aanpassen aan de opkomst van cryptocurrency’s. In veel landen worden cryptocurrency’s behandeld als eigendom voor belastingdoeleinden, wat betekent dat er vermogensbelasting van toepassing is.

In Nederland wordt gekeken naar je crypto op 31 december. Boven een bepaald bedrag moet je belasting betalen.

In de Verenigde Staten moeten belastingbetalers hun cryptotransacties rapporteren en belasting betalen over eventuele winsten.

Maar het heffen van belasting op cryptocurrency is niet eenvoudig. De gedecentraliseerde aard van cryptocurrency’s en de anonimiteit van transacties maken het moeilijk voor belastingautoriteiten om toezicht te houden en naleving af te dwingen.

Blockchain voor overheidsdiensten

Naast financiële toepassingen onderzoeken overheden ook hoe blockchaintechnologie kan worden ingezet om publieke diensten te verbeteren. Door de transparantie, veiligheid en onveranderlijkheid van blockchain is het een ideale oplossing voor verschillende overheidsfuncties, zoals stemmen, het bijhouden van eigendommen en identiteitsverificatie.

Estland is een koploper in het gebruik van blockchaintechnologie voor overheidsdiensten. Het e-Residency programma van Estland stelt iedereen in staat om een digitale identiteit te creëren en toegang te krijgen tot verschillende overheidsdiensten online.

The post Wat wil de overheid met crypto? Zijn ze daar nog mee bezig? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!