De Turkse cryptovalutamarkt ondergaat een belangrijke transformatie nu prominente bedrijven zoals Coinbase en KuCoin strijden om bedrijfslicenties in het land te verkrijgen.

Deze golf van aanvragen volgt op regelgevingsupdates van de Turkse Kapitaalmarktcommissie, wat een cruciaal moment markeert voor de opkomende cryptosector van het land.

Een groeiende lijst van aanvragers

Op 9 augustus kondigde de CMB aan dat 47 cryptovalutabedrijven aanvankelijk een licentie hadden aangevraagd onder nieuwe regelgevende kaders. Deze lijst is echter nu uitgebreid tot 76, met opmerkelijke toevoegingen zoals Coinbase, KuCoin en Gate.io.

Eerder erkende entiteiten zoals Binance, Bitfinex en OKX maakten al deel uit van het aanvraagproces. De opname van deze grote spelers benadrukt de stijgende status van Turkije als centraal knooppunt voor cryptocurrency-activiteiten.

Ondanks deze vooruitgang heeft de CMB verduidelijkt dat opname op de “Lijst van operationele bedrijven” niet gelijkstaat aan officiële goedkeuring. Elk bedrijf moet nog steeds formele goedkeuring van de commissie verkrijgen, wat afhankelijk is van de invoering van secundaire wetgeving.

De lijst zal worden bijgewerkt naarmate bedrijven voldoen aan de regelgevende vereisten of naarmate de CMB haar onderzoeken afrondt.

Regelgevingslandschap in Turkije

Het regelgevingsklimaat voor cryptocurrencies in Turkije is nog steeds in beweging. Hoewel er nog geen uitgebreide cryptowetgeving is, zijn er bestaande regels die de marktactiviteiten reguleren.

De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaf in januari aan dat de lokale cryptowetgeving bijna voltooid was, maar het verwachte wetsontwerp is nog niet in het parlement geïntroduceerd.

Deze regelgevende onzekerheid heeft bedrijven er niet van weerhouden licenties aan te vragen, wat de optimistische houding van de sector weerspiegelt en het strategische belang van Turkije in de wereldwijde cryptomarkt benadrukt.

De golf van aanvragen volgt op de implementatie van de “Wet op wijzigingen in de Kapitaalmarktwet,” die op 2 juli van kracht werd. Deze wet is bedoeld om een regelgevend kader te bieden voor dienstverleners op het gebied van cryptoactiva in Turkije.

Volgens Chainalysis staat Turkije wereldwijd op de vierde plaats in de cryptomarkt, met een geschat handelsvolume van $170 miljard. Dit volume plaatst Turkije voor belangrijke markten zoals Rusland, Canada, Vietnam, Thailand en Duitsland.

De toename van licentieaanvragen wijst op de groeiende prominente rol van Turkije in de cryptocurrencysector en de inzet van het land om een gereguleerde en veilige cryptomarkt te vestigen.

Het bericht Coinbase, KuCoin en Gate.io willen zich concentreren op Turkije verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!