De Amerikaanse economie vertoont lichtelijke tekenen van vertraging, wat J.P. Morgan ertoe heeft gebracht hun voorspellingen bij te stellen. En volgens hen hebben deze vertragende ontwikkelingen niet alleen gevolgen voor de traditionele economie, maar mogelijk ook voor de crypto industrie.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Recessiekans neemt toe

J.P. Morgan heeft de kans op een recessie in de VS en wereldwijd verhoogd van 25% naar 35% voor eind 2024, terwijl Goldman Sachs de kans juist verlaagde tot 20%. Bruce Kasman, hoofdeconoom bij J.P. Morgan, wijst op een aantal verontrustende signalen die deze bijstelling ondersteunen. 

Het banenrapport in juli was zwakker dan verwacht, en de werkloosheid is ook voor de vierde maand op rij gestegen. Daarbij ziet Bruce Kasman ook tekenen van een snellere afname in de vraag naar arbeid en vroege signalen van ontslagen in de VS.

Verwachting van renteverlagingen

Met de dalende inflatie heeft J.P. Morgan ook haar verwachtingen voor het rentebeleid van de Federal Reserve bijgesteld. Ze verwachten nu dat de Fed de rente dit jaar met minstens 1% zal verlagen. Een grote verandering ten opzichte van hun eerdere voorspelling van 25 basispunten in juni

Niet alle signalen op rood

Toch zijn er ook factoren die de kans op een recessie beperken. Typische indicatoren voor een recessie zoals de ‘prolonged profit margin’ welke meer of bedrijven voor langere tijd minder winst maken op hun producten of diensten, de stress op de kredietmarkt en schokken in energie- of financiële markten zijn momenteel nog niet bekend. Dit verklaart mogelijk waarom J.P. Morgan de kans op een recessie heeft verhoogd naar 35%.

Bron: https://www.jpmorgan.com/insights/global-research/economy/recession-probability

Impact op de korte termijn

De impact van deze economische voorspellingen op de cryptomarkt is niet helemaal eenduidig. Tony Sycamore van IG Markets verwacht geen grote boost voor risicovolle beleggingen, waaronder cryptocurrencies. Hij ziet de bijstelling van de recessiekans als een relatief kleine verandering die waarschijnlijk geen grote invloed zal hebben op de risicobereidheid van beleggers.

Wat betekend het voor de markt?

Markus Thielen van 10x Research waarschuwt dat een renteverlaging zowel positief als negatief kan uitpakken voor Bitcoin. Hij verwijst naar de gebeurtenissen in 2019, toen de Federal Reserve de rente verlaagde. 

Op dat moment zag Bitcoin een koersstijging van 20% die slechts van korte duur was. Ondanks verdere renteverlagingen later dat jaar, sloot Bitcoin 2019 uiteindelijk 35% lager af dan zijn piek na de eerste renteverlaging.

Complexe relatie tussen economie en crypto

Deze verschillende perspectieven laten nogmaals de verwevenheid en vooral de complexiteit van de relatie tussen macro-economische factoren en de prestaties van cryptocurrencies. Traditionele economische indicatoren hebben tot nu toe een duidelijke invloed hebben op de cryptomarkt.

Concluderend kunnen we stellen dat de economische vooruitzichten vooralsnog onzeker blijven. Hoewel de kans op een recessie volgens JP Morgan is toegenomen, zijn er ook factoren die de economie kunnen ondersteunen. 

The post Volgens J.P. Morgan is de kans op een recessie gestegen naar 35%, dit is waarom appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!