Dangerous Hooded Hacker

De gedecentraliseerde exchange-aggregator ParaSwap heeft een innovatief handelsprotocol geïntroduceerd, ontworpen om een hardnekkig probleem binnen de cryptowereld aan te pakken: MEV-aanvallen (Maximal Extractable Value).

Deze aanvallen, die dagelijks miljoenen dollars aan cryptotransacties kosten, vormen een grote uitdaging voor gebruikers van gedecentraliseerde financiële (DeFi) platforms.

Wat is MEV?

MEV, oftewel Maximal Extractable Value, verwijst naar de mogelijkheid voor validators om winst te maken door de volgorde, opname en uitvoering van onchain-transacties te manipuleren. Uit gegevens van het dataplatform EigenPhi blijkt dat populaire MEV-aanvallen, zoals sandwich-transacties, aanvallers in de afgelopen 30 dagen bijna $17 miljard hebben opgeleverd.

“MEV heeft gebruikers wereldwijd miljarden gekost, wat niet alleen de gebruikerservaring verslechtert, maar ook de efficiëntie van DeFi-protocollen ondermijnt,” zegt Mounir Benchemled, oprichter van ParaSwap.

Poging om probleem aan te pakken

In een poging om dit probleem aan te pakken, begon ParaSwap begin 2024 met de ontwikkeling van een zogenaamd intent-based tradingmodel. Dit model biedt gebruikers bescherming tegen MEV door hen in staat te stellen hun handelsintentie te definiëren, in plaats van dat onbewerkte transacties worden blootgesteld aan mempools waar ze kwetsbaar zijn voor aanvallen.

MEV-extractie werd tijdens de DeFi-boom van 2021 bijzonder winstgevend. Protocollen zoals Uniswap werden zwaar getroffen door bots, wat wereldwijd leidde tot zorgen over marktmisbruik.

Het nieuwe Delta-protocol van ParaSwap belooft deze problemen aan te pakken door transacties in drie stappen te verwerken. Eerst wordt de intentie van de gebruiker, zoals een gewenst prijsbereik, vooraf gedefinieerd. Vervolgens wordt deze intentie ingediend bij een veiling, waar AI-agenten strijden om de meest efficiënte uitvoeringsstrategie voor te stellen. De winnende agent voert de transactie uit via de Portikus Swap-module, waarbij de intentie van de gebruiker centraal staat en het risico op MEV-exploitatie wordt geminimaliseerd.

Ook andere partijen willen MEV-aanvallen beperken

Andere platforms, zoals 0x, werken ook actief aan strategieën om MEV-aanvallen te beperken, bijvoorbeeld door transacties te bundelen of door andere criteria dan winstgevendheid te gebruiken voor de prioritering van transacties.

Het dashboard van ParaSwap toont indrukwekkende resultaten, met meer dan $76 miljard aan transacties die sinds 2019 via het protocol zijn uitgevoerd. Voor de toekomst heeft ParaSwap plannen om ondersteuning voor meer blockchains en geautomatiseerde strategieën uit te breiden, waarbij AI-gestuurde agenten een centrale rol zullen spelen.

Het bericht ParaSwap lanceert nieuw protocol om MEV-aanvallen tegen te gaan verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!