VanEck, een prominente vermogensbeheerder in de cryptomarkt, blijft optimistisch over de toekomst van zijn geplande Solana (SOL) exchange-traded fund (ETF). Dit ondanks dat de aanvraag om deze ETF te noteren bij Cboe Global Markets is verwijderd. Dit verklaarde Matthew Sigel, hoofd van digitale assets research bij VanEck, in een recente post op X.

Speculatie over de komst van SOL ETF’s

Op 9 juli had de nationale effectenbeurs Cboe een formeel verzoek ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om de VanEck en 21Shares Solana ETF’s te mogen noteren. Deze aanvraag, bekend als een 19b-4, was een cruciale stap voor de introductie van deze ETF’s op de beurs. Echter, op 9 augustus bleek deze aanvraag niet langer zichtbaar op de website van Cboe, wat onmiddellijk leidde tot speculatie binnen de crypto gemeenschap over de status van de fondsen.

Sigel verduidelijkte dat het verwijderen van de 19b-4-aanvraag niet het einde betekent voor de plannen van VanEck. “Onthoud dat beurzen zoals Nasdaq en Cboe regelwijzigingen indienen om nieuwe ETF’s te noteren, maar de prospectus (S-1) blijft de verantwoordelijkheid van de uitgevers, zoals VanEck. Onze aanvraag blijft dan ook van kracht,” benadrukte Sigel.

De juridische status van Solana

VanEck is ervan overtuigd dat Solana kan worden geclassificeerd als een commodity, vergelijkbaar met bitcoin (BTC). Deze overtuiging is gebaseerd op de groeiende juridische erkenning dat bepaalde crypto-activa weliswaar als effecten kunnen functioneren in primaire markten, maar zich meer als commodities gedragen in secundaire markten. Dit onderscheid is essentieel voor de goedkeuring van de Solana ETF en soortgelijke producten.

Sigel gaf daarnaast aan dat VanEck blijft pleiten voor deze positie, in samenwerking met hun beurspartners, bij de juiste regelgevende instanties. Ondanks de recente terugtrekking van de 19b-4-aanvraag blijft VanEck dus vol vertrouwen in de toekomst van de Solana ETF en blijft het zich inzetten om deze uiteindelijk op de markt te brengen.

De juridische status van Solana en de voortdurende dialoog met regelgevende instanties zullen uiteindelijk bepalen of deze ETF werkelijkheid wordt. Er is natuurlijk wel al een precedent. Zowel ETH als BTC ETF’s worden inmiddels op de Amerikaanse markt met succes verhandeld. Solana is in het bredere plaatje eigenlijk een logische derde munt met ETF’s.

Het bericht Eerste Solana-ETF aanvraag verwijderd, maar er is nog hoop verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!