Binance ligt opnieuw onder vuur in de Verenigde Staten. In de staat Washington is een rechtszaak aangespannen tegen het cryptoplatform en zijn oprichter, Changpeng Zhao. Ze worden beschuldigd van het faciliteren van grootschalig witwassen en het schenden van Amerikaanse financiële regels.

Banner Default 4 (Last van FOMO?)

Binance controleerde slecht, aldus aanklacht

Drie voormalige gebruikers van Binance—Philip Martin, Natalie Tang en Yatin Khanna—hebben de zaak aangespannen. Zij stellen dat de lakse controles van Binance criminelen in staat stelden om gestolen cryptomunten via het platform wit te wassen, met aanzienlijke financiële schade voor Amerikaanse gebruikers als gevolg.

Volgens de aanklagers opereerde Binance onder Zhao’s leiding als een ongereguleerde onderneming, waarbij ze bewust Amerikaanse regels voor witwaspreventie omzeilden. Dit maakte het voor criminelen eenvoudig om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen.

Groei ging boven wetgeving

De aanklagers beweren verder dat Binance’s snelle groei naar de grootste cryptobeurs ter wereld te danken is aan het doelbewust ontwijken van Amerikaanse regelgeving. Zonder deze regels zou Binance niet zo’n grote toegang hebben gehad tot de lucratieve Amerikaanse markt.

Zhao, die Binance in 2017 oprichtte, zou winst boven naleving van de wet hebben gesteld, wat leidde tot minimale controles en een omgeving waarin Amerikaanse gebruikers werden aangemoedigd om deze te omzeilen.

Binance in Brazilië en India

Dit is niet het enige probleem voor Binance. Wereldwijd komt het platform onder steeds grotere druk te staan. In Brazilië heeft Binance onlangs ingestemd met een boete van 9,6 miljoen Braziliaanse reais (ongeveer 1,75 miljoen dollar) opgelegd door de Braziliaanse Securities and Exchange Commission (CVM). Deze boete werd opgelegd omdat Binance zonder de juiste licentie derivatenhandel aanbood in het land, wat in strijd is met de wetgeving.

Ook in India heeft Binance te maken met forse problemen. De belastingautoriteiten daar hebben een claim van 86 miljoen dollar ingediend voor het niet betalen van de juiste belastingen op de inkomsten uit handelskosten.

Binance zou aanzienlijke inkomsten hebben gegenereerd uit transactiekosten van Indiase klanten, wat volgens de Times of India zou oplopen tot minstens 476 miljoen dollar. De Indiase belastingdienst beschuldigt Binance ervan te handelen als een “online informatiedatabase toegang of retrieval service” zonder de vereiste belastingen af te dragen.

Zhao is al afgetreden als directeur

Deze nieuwe rechtszaak in de Verenigde Staten komt kort na een reeks andere juridische acties tegen Zhao en Binance. In november 2023 bereikte Zhao een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarbij hij toegaf dat Binance er niet in was geslaagd een effectief anti-witwasprogramma (AML) op te zetten.

Binance stemde ermee in om meer dan 4 miljard dollar aan boetes te betalen, en Zhao trad af als CEO. Zhao kreeg daarnaast persoonlijk een boete van 50 miljoen dollar opgelegd voor zijn rol in de overtredingen van het bedrijf, waaronder het faciliter

The post Dit is waarom deze drie klanten crypto exchange Binance aanklagen appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!