De Poolse staatsburger Roman Ziemian, medeoprichter van het cryptocurrency handelsplatform FutureNet, is in Montenegro aangehouden op beschuldiging van fraude waarbij gebruikers voor ongeveer $21 miljoen dollar zijn benadeeld.

Dit nieuws komt naar voren uit verschillende rapporten en een aankondiging van de nationale politie van Montenegro.

Internationaal opsporingsbevel en arrestatie

Zowel Polen als Zuid-Korea hadden internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Ziemian nadat hij in 2022 uit huisarrest in Italië was ontsnapt. Een internationale politieoperatie, waarbij de Montenegrijnse autoriteiten en Interpol betrokken waren, leidde tot de ontdekking van Ziemian.

roman ziemian futurenet
Bron: X.

Hij verborg zich onder een valse identiteit in een nieuw ontwikkelde woonwijk in Podgorica.

In beslag genomen bewijsmateriaal

Na huiszoekingen hebben officieren van de Sector voor de Bestrijding van Misdaad – Groep voor High-Tech Misdaad en het Regionaal Veiligheidscentrum “Centar” technische apparaten en voorwerpen in beslag genomen die vermoedelijk het resultaat zijn van criminele activiteiten.

Volgens berichten van Radio Slobodna Evropa wordt Ziemian verdacht van witwassen, diefstal en economische misdrijven.

Juridische procedures en uitlevering

Ziemian zal voor een onderzoeksrechter van het Hooggerechtshof in Podgorica verschijnen om te bepalen naar welk land hij zal worden uitgeleverd. Deze zaak heeft parallellen met die van Do Kwon, medeoprichter van Terraform Labs, die ook in Montenegro vastzit en wacht op een definitieve beslissing over zijn uitlevering.

Zowel Zuid-Korea als de VS hebben in de rechtbank gestreden om de uitlevering van Do Kwon, die sinds maart 2023 in hechtenis is na betrapt te zijn met een vals paspoort.

Verdere ontwikkelingen en internationale implicaties

De aanhouding van Ziemian is onderdeel van een bredere reeks acties tegen crypto-gerelateerde fraude wereldwijd. Naast de juridische procedures die momenteel in Montenegro plaatsvinden, heeft de zaak internationale implicaties, gezien de betrokkenheid van meerdere landen bij het zoeken naar gerechtigheid voor de benadeelde investeerders.

De uitkomst van deze zaak zou ook een precedent kunnen scheppen voor de behandeling van soortgelijke gevallen in de toekomst.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Medeoprichter FutureNet aangehouden in Montenegro op beschuldiging van miljoenenfraude appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!