Op het moment van schrijven staat de prijs van bitcoin (BTC) rond $60.000. Na maanden van zogenaamde “chopsolidation” – het schommelen tussen verschillende prijsniveaus zonder duidelijke trend – lijkt het einde van deze fase in zicht. Maar wat betekent dit voor de toekomst van Bitcoin? En wanneer kunnen we een nieuwe trend verwachten? Laten we dit bekijken met een on-chain bril op.

Wil je meer weten over on-chain analyse, neem een kijkje op Onblocked.

Het einde van bitcoins ‘chopsolidation’?

Na maanden van frustrerende zijwaartse bewegingen wijzen verschillende indicatoren erop dat we mogelijk het einde van deze fase naderen. Hoewel we nog niet volledig uit de gevarenzone zijn, blijven de on-chain metrics een positief beeld geven.

Zo blijft het gedrag van investeerders meer lijken op dat van een bullmarkt, ondanks de aanhoudende prijsschommelingen. Een belangrijke gebeurtenis die de markt opschudde, was de sell-off op 5 augustus. Deze zorgde ervoor dat veel speculanten hun posities verlieten, waardoor de markt werd ‘opgeschoond’ en mogelijk klaar is voor een nieuwe opwaartse beweging.

Een hogere bodem in zicht voor BTC?

Kijken we naar de prijsontwikkelingen, dan zien we dat bitcoin een hogere bodem heeft gevormd. Dit betekent dat ondanks een scherpe daling naar $49.000, de markt zich weer heeft hersteld. Een belangrijk instrument voor het analyseren van trends is de Choppiness Index (CI). Deze meet de ‘brandstof’ die nodig is voor een nieuwe trend.

Na maanden van neerwaartse bewegingen is de CI op de wekelijkse schaal (rood) opgeladen en klaar voor een nieuwe trend. De maandelijkse CI (groen) is deels opgeladen, wat voldoende energie biedt voor een grotere beweging op de lange termijn.

De bitcoin chopiness index
De bitcoin chopiness index

Speculanten uit de markt geschud

Om een sterke bodem te vormen, moeten zwakke handen – speculanten die snel verkopen bij koersdalingen – uit de markt worden geschud. De sell-off van 5 augustus heeft hieraan bijgedragen en veroorzaakte een zeldzaam signaal van uitputting onder speculanten. Historisch gezien gaan deze signalen vaak vooraf aan de vorming van serieuze bodems. Hoewel er in 2019 een uitzondering was, lijkt de huidige markt sterk genoeg om een opwaartse trend in te zetten.

Vooruitzicht op een nieuwe trend

Ondanks de recente schommelingen blijft de geest van de bulls sterk. Verschillende indicatoren, zoals de prijs boven de 200-dagen moving average (DMA) en een herstel van de short-term holders (STH) cost basis, kunnen erop wijzen dat de markt klaar is voor een nieuwe trend. De kans is groot dat we ons in een vroege fase van een nieuwe bullmarkt bevinden, al blijft waakzaamheid geboden.

Het lijkt erop dat de fase van zijwaartse prijsactie zijn einde nadert. Hoewel de richting van de volgende trend nog niet helemaal zeker is, wijzen de meeste indicatoren op een voortzetting van de bullmarkt. De afgelopen maanden hebben ons geleerd geduldig te blijven, en de huidige signalen doen vermoeden dat het wachten bijna voorbij is.

Het bericht Bitcoin koers op punt van nieuwe trend? ‘Wachten is bijna voorbij’ verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!