Gisterenmiddag begon de grootste cryptomunt, bitcoin (BTC), aan een sterke opwaartse beweging. De prijs schoot in een tijdsbestek van vijf uur van $59.400 naar boven de $61.000. De stijgende prijs leek verband te houden met een korte verklaring van de Amerikaanse Federal Reserve, die zou verwijzen naar een mogelijke aanstaande renteverlaging. 

Notulen Federal Reserve wijst op renteverlaging

Op 21 augustus deelde de Federal Reserve van de Verenigde Staten een korte notulen van de meest recente vergadering in juli van dit jaar. Volgens sommigen bevestigt de inhoud van de notulen nog meer dat er een aanstaande renteverlaging in september aan zal komen.

Kort nadat de notulen was gepubliceerd schoot de prijs van bitcoin omhoog. Ook schoot de zogenaamde Bitcoin futures open interest hard omhoog. Deze indicator is het totaal aan openstaande futures contracten van bitcoin. Wanneer deze indicator omhoog schiet, duidt dat op meer zekerheid onder investeerders dat de prijs van de munt sterk opwaarts of neerwaarts zal gaan bewegen. Welke kant de koers op zou gaan, dat was geen uitgemaakte zaak. Volgens de data van de website CoinGlass was zo’n 50,63% van de investeerders overtuigd van een stijgende prijs en dus 49,37% van een neerwaartse beweging. 

Renteverlaging drijfveer achter stijging bitcoinkoers

Op 22 augustus deelde het onderzoekshoofd van 10x Research, Markus Thielen, dat met de recente notulen een renteverlaging bijna een zekerheid is. Een groot gedeelte van het Federal Open Market Committee (FOMC) zou volgens Thielen de verlaging steunen. Sommige spraken zelfs al over een optie om de rente al in juli te verlagen. Thielen verwacht ook dat Jerome Powell, de directeur van de Federal Reserve, aanstaande vrijdag tijdens zijn toespraak de mogelijkheid van een renteverlaging verder zal bevestigen. Wanneer dat gebeurt, zullen aandelen en risicovolle beleggingen zoals crypto, in prijs gaan stijgen.

Wanneer rentes worden verlaagd kiezen beleggers er meestal voor om weg te stappen van de “veilige” beleggingen, zoals obligaties en deposito’s. De rente weegt dan voor hen niet meer voldoende op tegen de mogelijke winst die gemaakt kan worden met de risicovollere beleggingen. Als gevolg hiervan stappen deze mensen over op de meer risicovolle beleggingsproducten, zoals bitcoin.

Explosieve stijgingen in vierde kwartaal

De uitspraken van Thielen worden gedeeld door andere crypto investeerders. Zo liet crypto handelaar Sykodelic via het sociale media platform X weten dat bitcoin elk moment verder kan stijgen. Ook crypto analist Nishant Bhardwaj liet zich via hetzelfde platform uit. Volgens hem zouden we ons voor moeten bereiden op een van de meest explosieve stijgingen in een vierde kwartaal ooit, voor zowel de Amerikaanse als de Indiaanse markt.

Het bericht Bitcoin reageert op Fed: Renteverlaging in zicht, koers omhoog verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!