Het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) is ontzettend belangrijk voor de bitcoin koers, en uiteraard ook voor alle andere financiële assets.

Deze week publiceerde de Federal Reserve de notulen van zijn laatste rentevergadering, die plaatsvond op 31 juli. De notulen leken op het eerste gezicht heel bullish voor bitcoin, maar nu komen er toch weer andere verhalen bovendrijven.

Onenigheid over rentebeleid is obstakel voor bitcoin

Duidelijk is dat niemand op dit moment weet wat de Federal Reserve precies van plan is. Na de publicatie van de notulen van de laatste rentevergadering, zette de markt in op 0,95% aan renteverlagingen voor de laatste maanden van 2024.

Dat zou betekenen dat we tijdens de laatste drie rentevergaderingen van 2024 nog twee verlagingen van 0,25% krijgen en één grotere renteverlaging van 0,50%.

Er waren tijdens de rentevergadering van 31 juli al centrale bankiers die opteerden voor een renteverlaging. Dat geeft maar aan dat er binnen de Federal Reserve ook mensen zijn die zich zorgen maken over de verzwakking van de arbeidsmarkt. Uiteindelijk werd er echter gekozen voor het ongewijzigd laten van de rente.

Desondanks is een verlaging van  0,95% dit jaar jaar behoorlijk hoog om te verwachten, vooral als je naar de centrale bankiers luistert, en dat maakt het zo lastig voor investeerders om posities in te nemen op bitcoin en andere assets.

Geen renteverlaging in november?

Als je bijvoorbeeld luistert naar de uitspraken van Kansas City Fed President Jeffrey Schmid, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Federal Reserve de rentevergadering van november zal overslaan.

Daarmee zou de rente in de VS dit jaar slechts 0,50% dalen en dat is een stuk minder dan de 0,95% die de markt momenteel verwacht. Desondanks is het een reëel scenario als de economische data sterk blijft. Aan het begin van 2024 zagen we een vergelijkbaar situatie.

Aan het begin van dit jaar zette de markt in op ongeveer 1,50% aan renteverlagingen voor 2024. Het is inmiddels medio augustus en we wachten nog altijd op de eerste renteverlaging.

Volgens Ed Harrison van Bloomberg kan dit weleens een interessant moment zijn om in Amerikaanse staatsobligaties te stappen:

“De marktrente op 2-jarige staatsobligaties is weer boven de 4% geklommen en dat zal investeerders aantrekken om die rentes voor een langere periode vast te leggen. Omdat het voorzichtige beleid van de Federal Reserve met betrekking tot renteverlagingen weleens kan versnellen als de data richting een recessie gaat wijzen.”

Voor nu lijkt het dus alsof de markt iets te optimistisch is geworden over het rentebeleid van de Federal Reserve, maar dat kan uiteraard veranderen als de economische data de komende weken zwakker binnenkomt dan verwacht. Het blijft voor bitcoin echter belangrijk dat er geen recessie komt, want dat zou de bullmarkt waarschijnlijk ten einde brengen.

Het bericht Bitcoin in gevaar? Onenigheid onder centrale bankiers zorgt voor onrust verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!