AEX

De AEX koers handelt op dit moment zijwaarts en oogt stabiel in aanloop naar de cruciale toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell die voor vanavond op het programma staat. Het lijkt erop dat de beurs van plan is om die toespraak af te wachten, voordat men een beslissing neemt over de richting van de markt.

Wachten op duidelijkheid

Er heerst momenteel een hoop onzekerheid over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Als we kijken naar handelaren op de futuresmarkt, dan ziet de toekomst er als volgt uit (zie bovenstaande grafiek). Volgens hen is de kans het grootste (44,1%) dat de rente dit jaar op 4,25%-4,50% eindigt.

Dat zou vanaf de huidige rentestand van 5,25%-5,50% betekenen dat de Amerikaanse rente met 1,00% gaat dalen in 2024. Daar staan vervolgens weer wat minder exorbitante uitspraken van Federal Reserve medewerkers tegenover. Neem bijvoorbeeld Collins.

Hij geeft hier aan een rustiger pad van renteverlagingen te prefereren. Wat dat betreft lijkt het erop alsof de meeste centrale bankiers bij de Fed zich nog geen zorgen maken over een recessie.

Cruciale weken voor de AEX

We gaan hoe dan ook een paar cruciale weken tegemoet voor de AEX. In ieder geval tot en met 6 september zal het toekomstige rentepad van de Amerikaanse centrale bank redelijk onduidelijk blijven. Dan is het namelijk weer tijd voor een groots banenrapport over de Amerikaanse economie.

Blijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt wederom zwakker dan gedacht? Dan is de kans groot dat de rentes sneller zullen dalen en we in september al een verlaging van 0,50% krijgen. Is de arbeidsmarkt nog altijd solide? Dan zullen ze bij de Federal Reserve geen reden zien om de rente in een verhoogd tempo te verlagen.

Wat de Eurozone betreft ziet Vujcic van de Europese Centrale Bank (ECB) op dit moment nog geen risico op een recessie. Al is het nog maar de vraag in hoeverre we daar iets mee kunnen. Centrale bankiers zullen natuurlijk nooit roepen dat ze een gigantisch risico op een recessie zien.

Alles bij elkaar gaan we een spannende periode tegemoet met de markten en komen er hele belangrijke weken aan voor de AEX. Valt alles op zijn plaats? Dan krijgt de bullmarkt een vervolg. Is dat niet het geval? Dan kan het einde van 2024 weleens heel zuur worden.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Het bericht AEX koers stabiel in aanloop naar cruciale toespraak Powell verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!