Rebel Satoshi

De mogelijkheid bestaat dat de Bitcoin mining-industrie op het punt staat om een nieuw tijdperk in te gaan. Het gaat dan om de overstap naar zogenaamde Quantum Computers. Hoewel Quantum Computing vandaag de dat nog experimenteel is, begint dit werkveld zich sneller te ontwikkelen dan veel mensen voorspeld hadden.

Bitcoin mining

Het kan zijn dat de wereld nog tientallen jaren moet wachten op een algemene quantum computer die op alle fronten beter is dan supercomputers, maar we zien op dit moment al machines die op specifieke taken beter presteren dan “gewone” computers.

Eén van de algoritmes waar quantum computers momenteel op uitblinken heet het “Grover’s Algorithm” en in theorie kan dit zelfs toegepast worden op het minen van Bitcoin.

Bitcoin mining is bijvoorbeeld gebaseerd op Proof-of-Work, het oplossen van cryptografische puzzels. Hoe meer computerkracht er in het netwerk komt, hoe moeilijker de puzzels worden.

Dit helpt om de blockchain op orde te houden en ervoor te zorgen dat Bitcoin iedere tien minuten een blok produceert, in plaats van bijvoorbeeld iedere minuut of seconde.

Theoretisch gezien zou die moeilijkheid kunnen stijgen tot een getal van 2 tot de macht 256. De natuurkunde, zoals de wetenschap hem vandaag de dag begrijpt, zou het onmogelijk maken om zelfs een quantum computer te verzinnen die in staat is om dit te breken.

Is quantum computing een probleem voor Bitcoin?

Zoals het er nu naar uitziet is quantum computing geen probleem voor Bitcoin mining. Het enige wat de komst van krachtige quantum computers zou doen, is veranderen welke hardware je nodig hebt om te minen.

Als de moeilijkheidsgraad voor het minen van Bitcoin zodanig stijgt, dat je alleen met een quantum computer de strijd kunt winnen, dan betekent dat in feite dat het met normale computers niet meer mogelijk is om überhaupt te minen en blokken te vinden.

In theorie kunnen quantum computers de huidige mining-hardware dus compleet overbodig maken. Maar het kan ook zomaar nog eens tientallen jaren duren voordat we op dat punt aankomen.

Een echte bedreiging voor Bitcoin lijkt het ook niet te vormen, zoals sommige spookverhalen ons weleens willen laten doen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Het bericht Satoshi versus Natuurkunde: Hoe Quantum Bitcoin miners ASICs overbodig kunnen maken verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!