Het klinkt misschien als iets voor heel ver in de toekomst, maar het wordt binnenkort misschien mogelijk om hele computernetwerken te laten draaien op levende cellen dankzij een recente doorbraak in moleculair computergebruik door wetenschappers in de Verenigde Staten.

Levende computers

Volgens een onderzoek dat op 22 augustus is gepubliceerd door een team van wetenschappers van de North Carolina State University en de Johns Hopkins University een functionele DNA-computer gebouwd.

DNA opslag bestaat als een tijdje, maar dit zou wel eens de eerste functionele moleculaire computer ter wereld kunnen zijn die zowel voor opslag als rekenfunctie gebruikt kan worden, op basis van DNA. Bij verschillende tests heeft de DNA computer tot nu toe verschillende sudoku en schaakproblemen opgelost.

De meeste moleculaire computers worden ontwikkeld met behulp van gesynthetiseerd DNA. Dit betekent dat het voorlopig onwaarschijnlijk is dat we praktische toepassingen zullen zien voor deze computers. Met toekomstige ontwikkelingen en uitbreidingen zou het zelfs mogelijk kunnen zijn om op DNA gebaseerde computers binnen één organisme te netwerken.

Computer op basis van menselijke hersencellen

Een ander project dat werkt met levende cellen van FinalSpark heeft een computer op basis van menselijke hersencellen ontwikkeld. Deze computer werkt met neuronen die een elektrisch signaal krijgen.

Het unieke van dit project is dat het mogelijk is voor AI bedrijven om een deel van een computer te huren. Net als menselijke cellen gaan deze computers na 100 dagen ‘dood’, maar in de tussentijd is het mogelijk om ze te trainen. Dit kan door beloningen te geven in de vorm van seratonine, net als onze hersenen doen, en negatieve versterking in de vorm van een elektrisch signaal.

Volgens het bedrijf zelf zijn deze computers tot wel honderdduizend keer zo efficiënt als de traditionele computers op basis van silicium die wij kennen. Doordat hersencellen gebruikt worden, zijn de computers erg compact en gebruiken ze geen silicium.

Levende blockchains

Dergelijke levende computers zouden het in principe mogelijk maken om levende blockchains te ontwikkelen. Verschillende cellen in het lichaam van een persoon werken als validatie knooppunten voor alle transacties die op de cellulaire blockchain plaatsvonden.

Theoretisch zou het dus mogelijk zijn om een cellulair blockchain netwerk te bouwen in een specifiek orgaan, zoals het hart of de lever, om de functie te valideren en de cellulaire integriteit te verifiëren. Dit kan de technologie uit de verre toekomst tekenen, aangezien deze technologie op het moment uit het bereik van de mens ligt. Echter, uit recent onderzoek blijkt dus wel dat het mogelijk is.

Het bericht ‘Blockchain DNA’ mogelijk na wetenschappelijke doorbraak verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!