De Bitcoin-community maakt zich zorgen over een toenemende centralisatie van het netwerk. Recente gegevens tonen aan dat twee grote spelers nu meer dan de helft van de totale rekenkracht van het Bitcoin-netwerk in handen hebben. Wat betekent dit voor de toekomst van de grootste cryptocurrency?

Banner Bitcoin 1

Foundry USA en AntPool aan kop

Volgens data van BTC.com controleren twee mining pools – Foundry USA en AntPool – samen ongeveer 57% van de totale hashrate van het Bitcoin-netwerk. Foundry draagt 215,79 EH/s bij, terwijl AntPool goed is voor 153,55 EH/s. De totale hashrate van het netwerk bedraagt momenteel zo’n 651 EH/s.

Wat zijn mining pools?

Mining pools zijn samenwerkingsverbanden waarin individuele miners hun rekenkracht bundelen om de kans op het minen van een blok te vergroten. De beloningen worden verdeeld onder de deelnemers, na aftrek van onderhoudskosten.

Bron: https://btc.com/btc/insights-pools

Geopolitieke implicaties

De dominantie van deze twee pools roept vragen op over mogelijke geopolitieke gevolgen. Foundry USA, eigendom van Digital Currency Group, wordt gezien als pro-Amerikaans. AntPool daarentegen, dat wordt beheerd door het Chinese Bitmain Technologies, weerspiegelt Chinese invloeden in de sector.

Zorgen over centralisatie

Bitcoin-ontwikkelaar Luke Dashjr waarschuwt al langer voor de gevaren van grote mining pools. Hij stelt dat centralisatie de gedecentraliseerde aard van Bitcoin in gevaar brengt, wat kan leiden tot censuur en controleproblemen.

Risico op 51% aanval

In theorie zou een pool die meer dan 50% van de hashrate controleert een zogenaamde 51% aanval kunnen uitvoeren, wat de integriteit van het netwerk zou ondermijnen. Hoewel geen enkele pool momenteel zoveel macht heeft, heeft de concentratie van invloed bij enkele pools al geleid tot gevallen van transactiecensuur op het Bitcoin-netwerk.

Regulering speelt een rol

Veel mining pools moeten voldoen aan regelgeving die hen verplicht economische sancties na te leven. Zo censureerde F2Pool in 2023 transacties in overeenstemming met de OFAC-lijst, maar draaide dit later terug na kritiek uit de hoek van de Bitcoin-community.

The post Deze twee miningbedrijven domineren meer dan 50% van Bitcoin’s hashrate: Is dat slecht? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!