Op 24 augustus werd de directeur van de berichtendienst Telegram, Pavel Durov, gearresteerd op een vliegveld nabij Parijs. Achter de arrestatie zaten de Franse autoriteiten, maar de officiële reden van de aanhouding hebben zij nog niet bekendgemaakt.

Durov gearresteerd op Frans vliegveld

Nu de arrestatie al twee dagen achter ons ligt, is de officiële reden nog steeds onduidelijk. Wel is duidelijk geworden dat de termijn van detentie voor Durov is verlengd. De Franse politie mag dit verlengen tot maximaal 96 uur. In deze periode mogen zij de verdachte ondervragen. Als deze termijn afloopt, dient een rechter op basis van de bevindingen te beslissen of de verdachte wordt vrijgelaten of vervolgd. Vandaag, op 26 augustus, zullen de Franse autoriteiten dan ook een verklaring afleggen over de verdenkingen en het vervolgtraject.

Hoewel de officiële verdenkingen nog niet bekend zijn, gaan er al wel veel speculaties rond. Kort na de aanhouding spraken de eerste berichten zelfs over een hele reeks verdenkingen, aangaande het gebrek aan toezicht op het platform. Maar tot op heden is nog niet eens bevestigd dat hij is gearresteerd vanwege criminele verdenkingen.

Ondertussen heeft de Russische ambassade meermaals om contact gevraagd met Durov en willen ze opheldering over de aanhouding. Maar, zo laat de ambassade zelf weten via de berichtendienst Telegram. Tot op heden hebben de Franse autoriteiten elke medewerking ontweken.

Telegram reageert op de arrestatie

Inmiddels heeft de berichtendienst zelf ook van zich laten horen. Telegram heeft haar statement gedeeld via haar eigen kanalen en die luidde als volgt:

“Telegram volgt de EU wetgeving, inclusief de Digital Services Act, op. Het toezichtniveau valt binnen de industriële standaarden en verbeterd zich constant. De CEO van Telegram, Pavel Durov, heeft niets te verbergen en reist regelmatig binnen Europa. Het is absurd om te beweren dat een platform of haar eigenaar verantwoordelijk is voor misbruik van het platform. Bijna één miljard gebruikers wereldwijd gebruiken Telegram als communicatiemiddel en als bron van vitale informatie. We wachten op een snelle oplossing van deze situatie. Telegram is met jullie allen.”

Vooralsnog blijft er dus nog veel onduidelijkheid bestaan over de arrestatie. Het is nu afwachten op de officiële verklaring van de Franse politie, die waarschijnlijk snel bekend zal worden gemaakt. Ondertussen spreken veel mensen, waaronder enkele beroemdheden zoals Tesla eigenaar Elon Musk, zich uit voor de vrijlating van Durov. Op de sociale media platform wordt dan ook herhaaldelijk de hashtag “#FreePavel” gedeeld.

Het bericht Telegram komt met officiële verklaring over aanhouding CEO Pavel Durov verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!