crash

De AEX koers kleurt vandaag opnieuw rood en kan totaal niet profiteren van de positieve woorden van Jerome Powell van afgelopen vrijdag. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank gaf tijdens het jaarlijkse Jackson Hole symposium aan dat zijn Federal Reserve bijna klaar is om te beginnen met het verlagen van de rente.

Normaal gesproken is dat bullish voor de financiële markten, maar de AEX reageert daar nog niet al te positief op.

AEX duikt omlaag en consolideert

Over de afgelopen maanden gemeten presteert de AEX koers fantastisch, maar de laatste weken kwam de klad erin.

Op 15 juli werd nog een nieuwe all-time high van ongeveer 950 punten bereikt. Maar vervolgens dook de koers op 5 augustus naar beneden naar het niveau van 840 punten. Daarna is de AEX koers weer redelijk hersteld, maar van een definitief herstel is nog geen sprake.

De grote vraag is of de AEX (maar ook Bitcoin en andere risico-assets) het voor elkaar kunnen krijgen om 2024 te eindigen met een stevige tweede ronde voor de bullrun. Voorlopig lijken de fundamentele ontwikkelingen in die richting te wijzen, maar zekerheid bestaat niet natuurlijk.

Macro-economische plaatje is goed

Op basis van het macro-economische plaatje lijkt er ruimte voor een tweede ronde van de bullrun voor de AEX. De inflatie zakt wereldwijd naar de gewenste 2,0% en langzamerhand beginnen alle centrale banken met het verlagen van de rentes.

De Europese Centrale Bank is al begonnen en heeft de eerste renteverlaging van 0,25% achter de rug, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve waarschijnlijk volgende maand volgt. Wat dat betreft zetten we stappen in de juiste richting en lijkt de situatie wat zonniger dan een paar weken geleden.

Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat met name de Amerikaanse economie solide blijft. De Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt en de werkloosheid loopt op. Als die afkoeling straks te snel verloopt, dan kan dat best problemen opleveren voor de Verenigde Staten en de AEX.

Een recessie in Amerika zou een voortzetting van de bullmarkt namelijk heel lastig maken voor de AEX, maar ook voor andere financiële assets.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Het bericht AEX koers opnieuw rood op lastig moment in de cyclus verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!