Sinds afgelopen februari zijn bekende memecoins zoals pepe (PEPE), floki inu (FLOKI) en dogwifhat (WIF) flink gestegen. Maar wie denkt dat de memecoin sector het hardst gestegen is heeft het mis. Politiek getinte cryptocurrencies, ook wel PolitiFi genoemd, overtroffen alle andere categorieën dit jaar volledig. Bekende PolitiFi tokens zijn onder andere MAGA (TRUMP) en ConstitutionDAO (PEOPLE).

PolitiFi crypto market cap en marktaandeel

Binnen de crypto industrie bestaan er veel verschillende sectoren, zoals Layer 1 en 2, Real World Assets (RWA), Gaming sector en Decentralized Finance (DeFi), maar dus ook de politiek gestemde Political Finance. Uit de data van CoinGecko blijkt dat de PolitiFi sector in juni piekte naar een market cap van bijna $2 miljard en momenteel een market cap heeft van bijna $600 miljoen. Ter vergelijking, de market cap van DeFi bedraagt bijna $69 miljard.

PolitiFi cryptocurrencies hebben dan wel geen grote market cap, ze zijn in 2024 met maarliefst 782% gestegen. De memecoin categorie zelf met bekende coins als Dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) steeg ‘maar’ met 90%. En ook het marktaandeel van PolitiFi neemt steeds meer toe. Zo bestaat momenteel iets meer dan één procent van alle cryptocurrencies uit PolitiFi coins. Op het hoogtepunt was dit zelfs even over de drie procent. Met name de coins rondom de Amerikaanse president Donald Trump zijn onder handelaren razend populair.

PolitiFi sterk beïnvloed door nieuws

Heel veel logica achter de politiek getinte cryptocurrencies zit er echter niet. Onderzoeksanalist Shaun Paul Lee van CoinGecko schreef in zijn onderzoek dat de prijs nauw verbonden is met politieke events en nieuws. Zo schreef hij: “ontwikkelingen kunnen de waarde van PolitiFi sterk beïnvloeden.”

Zo steeg MAGA met maar liefst 80% op de dag dat president Trump een overwinning behaalde bij de Republikeinse presidentsverkiezingen in Iowa in januari 2024. MAGA steeg met 22% toen hij schuldig werd verklaard voor het betalen van zwijggeld en met 41% toen het oor van Trump werd geraakt tijdens een moordpoging op de oud-president.

Overigens maakt Trump zelf ook goed gebruik van het crypto nieuws. Zo kondigde hij in een bericht op X aan dat hij opnieuw een collectie non fungible tokens (NFT’s) zal uitbrengen.

Het bericht PEPE en DOGE ingehaald door nieuwe groep cryptocurrencies verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!