Uit een recent onderzoeksrapport van de Amerikaanse bank JPMorgan blijkt dat de ethereum (ETH) exchange-traded funds (ETF’s) in de eerste periode na hun lancering niet hebben kunnen overtuigen. Vergeleken met de bitcoin (BTC) ETF’s presteren zij zelfs flink ondermaats.

Ethereum ETF’s presteren ondermaats

Volgens het rapport hebben de ethereum fondsen niet net zo’n succesvolle lancering kunnen laten zien als die van bitcoin aan het begin van dit jaar. Waar er bij bitcoin ETF’s grote kapitalen binnen stroomden, waardoor de koers ook uiteindelijk boven de 60.000 dollar uit schoot, wordt de lancering van de ethereum ETF’s overschaduwd door grote uitstromen van kapitaal. 

In de eerste zes weken na lancering kregen de ethereum fondsen te maken met een netto uitstroom van meer dan 500 miljoen dollar. In de eerste zes weken na de lancering van de bitcoin tegenhanger, haalde zij meer dan 5 miljard dollar binnen.

Verschillen tussen BTC en ETH fondsen

Het verschil in resultaat is volgens de bank enigszins te verklaren. Zo heeft bitcoin het voordeel gehad, dat die als eerste in een ETF werd gelanceerd. Ook zou er minder gestaket worden en is er minder liquiditeit. Hierdoor zijn deze fondsen minder interessant voor grote investeerders.

De grote uitstroom had vooral te maken met de ethereum ETF van Grayscale. Zij ging uit van een uitstroom van 1 miljard dollar, doordat hun ethereum product van een closed-end fonds naar een exchange-traded fonds zou gaan. In de praktijk liep de uitstroom echter op naar 2 miljard dollar. Om de uitstroom enigzins tegen te gaan creërde Grayscale ook nog een mini ethereum ETF. Echter was de instroom van 200 miljoen dollar instroom daarin niet voldoende om de uitstroom te dekken.

Gecombinceerde ETF mogelijk interessant

Het hoofd van het onderzoeksteam, Nikolaos Panigirtzoglou, constateert dat de vraag naar ethereum ETF’s lager is dan die voor de bitcoin variant. Vermogensbeheerders lijken meer oren te hebben naar een gecombineerde versie. Een ETF, waarbij hun investeringen worden blootgesteld aan zowel bitcoin als ethereum.

Vergelijken met het eerste kwartaal van dit jaar was er weinig verschuiving te zien in de verhoudingen tussen investeringsmaatschappijen en particuliere beleggers. Zo’n 80% van de bitcoin fondsen wordt nog steeds door particulieren vastgehouden.

Het bericht Ethereum ETF’s in het rood: Miljarden uitstroom tegenover Bitcoin’s succes verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!