Cardano, een van de grootste blockchain-platforms, staat op het punt een cruciale milestone te bereiken in zijn ontwikkeling. De lang verwachte Chang-hardfork, die een verschuiving naar community gedreven blockchain-bestuur markeert, is nu vastgesteld voor 1 september 2024.

Banner Cardano 1

Wat is de Chang-fork?

De Chang-fork is een belangrijke upgrade voor het Cardano-netwerk, die de controle over het netwerk zal overdragen van Input Output (IO) en de Cardano Foundation (CF) naar de houders van ADA-tokens. Deze stap is onderdeel van Cardano’s ambitieuze vijffasenplan, dat fundamentele ontwikkeling, decentralisatie, slimme contracten, schaling en bestuur omvat.

Vertraging en uiteindelijke lancering

Oorspronkelijk gepland voor 23 augustus, werd de fork uitgesteld omdat niet alle beurzen klaar waren, wat nodig was om aan de drempelvereisten te voldoen. Op woensdag werden alle vereisten echter gehaald, waaronder:

  • 70%+ van de stake pool operators die upgraden naar de nieuwste node-software
  • 80%+ liquiditeit op beurzen

Dit leidde ertoe dat de Chang-werkgroep 1 september koos als de definitieve lanceerdatum.

Wat betekent dit voor Cardano?

De Chang-fork introduceert een nieuw model van gemeenschapsgestuurd bestuur voor Cardano. Dit model omvat:

  1. Een constitutioneel comité
  2. Gedelegeerde vertegenwoordigers (DReps) voor beleidscoördinatie
  3. Stake pool operators (SPOs)

Cardano-gebruikers kunnen bestuursvoorstellen indienen, die vervolgens door minstens twee van de drie bovengenoemde groepen moeten worden geratificeerd via on-chain stemming. Goedgekeurde voorstellen gaan door naar een bredere on-chain stemming, waarbij ADA-houders kunnen stemmen of hun stemrecht kunnen delegeren.

Uitdagingen en vooruitzichten

Hoewel de Chang-fork een grote stap is naar volledige decentralisatie, zijn er nog off-chain beslissingen die genomen moeten worden, zoals het finaliseren van de Cardano-grondwet en het bepalen van de vergoeding voor DReps.

Charles Hoskinson, CEO van IO, beschouwt goed bestuur als de sleutel tot langetermijnsucces. De implementatie van de Chang-fork is een ambitieus experiment in blockchain-democratie, waarvan de praktische uitwerking in de komende tijd nauwlettend gevolgd zal worden door de hele crypto-gemeenschap.

The post Cardano’s Chang-fork: Een nieuw tijdperk van gedecentraliseerd bestuur appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!