Een Braziliaanse rechter heeft het gebruik van het socialemediaplatform X, voorheen bekend als Twitter en eigendom van Elon Musk, in Brazilië verboden. Dit besluit vormt het hoogtepunt van een maandenlange strijd over beschuldigingen dat het platform gebruikt werd om desinformatie te verspreiden en Musk’s argumenten voor vrijheid van meningsuiting.

De rechterlijke beslissing, uitgevoerd door de Braziliaanse Hooggerechtshof rechter Alexandre de Moraes, kwam nadat X een bevel negeerde om bepaalde accounts te verwijderen.

Juridische maatregelen en consequenties

Volgens de New York Times heeft rechter de Moraes geoordeeld dat internetserviceproviders in het land met ongeveer 215 miljoen inwoners X moeten blokkeren. Lokale media, geciteerd door de BBC, meldden dat iedereen die een VPN gebruikt om het verbod te omzeilen, onderhevig zou kunnen zijn aan een boete van 50.000 reais (ongeveer $8.900).

brazilie x ban elon musk
Bron: X News Daily op X.

Deze actie is niet alleen een reactie op de vermeende desinformatiecampagnes gerelateerd aan de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, maar ook een duidelijke boodschap over de limieten van politieke censuur en de regulering van sociale media.

Reacties en alternatieven

Naast de opschorting van X hebben ontwikkelaars van alternatieve platforms zoals Nostr en Bluesky, ondersteund door crypto-voorstander Jack Dorsey, die X mede oprichtte toen het nog Twitter was, een toename in verkeer gemeld. Een van de ontwikkelaars van Bluesky plaatste na het Braziliaanse besluit: “We hebben nog nooit zoveel verkeer gezien.”

Dit wijst op een mogelijke verschuiving van gebruikers naar andere platforms, gezien de belangrijke rol die X jarenlang heeft gespeeld als het centrale plein voor de crypto-industrie.

Toekomstige ontwikkelingen

Het blijft onduidelijk wat de volgende stappen van X in Brazilië zullen zijn. Elon Musk heeft op het platform gepost dat rechter Moraes “kwaadaardig” en een “dictator” zou zijn wegens zijn “illegale politieke censuur”. Ondertussen blijven gebruikers van X in Brazilië toegang houden tot het platform, ondanks de juridische beslissingen.

Het blijft een afwachtende situatie of en hoe X zich zal aanpassen aan de nieuwe regelgeving en wat de langetermijneffecten zullen zijn voor de vrijheid van meningsuiting en digitale communicatie in Brazilië.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Braziliaanse rechter verbiedt X na negeren van bevel tot verwijderen accounts appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!