Recentelijk publiceerden de Verenigde Naties (VN) de resultaten van een uitgevoerd onderzoek naar het terugdringen van broeikasgassen in combinatie met het minen van bitcoins (BTC). In 2023 werd in een ander onderzoek al eens gesteld dat bitcoin miners de wereldwijde uitstoot zouden kunnen reduceren met 8% in 2030.
Methaan 80x schadelijker dan CO2
Het onderzoek van de VN benoemde allereerst het grote verschil tussen de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en methaan. Hoewel de focus door de jaren heen vooral heeft gelegen op het terugdringen van CO2 in de lucht, blijkt dat methaan tot wel 80 keer schadelijker is in de eerste 20 jaar na de uitstoot.
In het onderzoek, genaamd “An integrated landfill gas-to-energy and Bitcoin mining framework”, wordt gesteld dat het minen van de grootste cryptomunt de uitstoot in de lucht kan verlagen. Dit zouden miners kunnen doen door gebruik te maken van zogenaamd Landfill Gas to Energy (LFGTE) systemen. Deze halen methaan uit de lucht bij vuilstortplaatsen en zetten dit om in bruikbaar gas.
Bitcoin mining biedt uitkomst
De kosten voor een dergelijke installatie liggen vrij hoog en de duur van deze projecten is lang. Hierdoor zouden normale bedrijven deze keuze wellicht niet zo snel maken. Maar het onderzoek ziet crypto miners, en dan in het bijzonder de bitcoin miners als de ideale optie. Het zou eenvoudig op te schalen zijn, omdat miners wereldwijd verspreid zijn. Een tussenkomst van overheden zou dan ook niet nodig zijn.
De onderzoekers zien deze mogelijkheden niet alleen voor methaan, maar ook voor oude olievelden, gasputten, afvalwaterinstallaties, boerderijen en agrarische processen.
Miners dragen bij aan het milieu
Bitcoin miners zijn al langer bezig met hernieuwbare energiebronnen. Zo ging de grootste miner ter wereld, Marathon Digital, in 2023 een samenwerking aan met het bedrijf Nodal Power. In Utah minen zij nu bitcoins door gebruik te maken van methaangas. Destijds zei de directeur van het mining bedrijf, Fred Thiel, dat zij altijd zoeken naar innovatieve manieren om hun processen verder te diversifiëren, kosten te verlagen en het mining proces te gebruiken om het milieu te verbeteren.
Ook in mei van dit jaar ging het bedrijf een dergelijke samenwerking aan. Samen met de Keniaanse overheid zullen zij in de komende jaren een infrastructuur in het Afrikaanse land ontwikkelen voor hernieuwbare energie.
Het bericht Bitcoin mining goed voor het klimaat, volgens VN-onderzoek verscheen eerst op Crypto Insiders.