September is berucht in de financiële wereld. Niet alleen op de aandelenmarkt, maar ook bij Bitcoin lijkt deze maand een uitdaging te vormen. Historisch gezien presteert Bitcoin in september namelijk het slechtst van alle maanden. Kan Bitcoin de trend verslaan?

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Wat zeggen de cijfers?

Uit data van CoinGlass blijkt dat september voor Bitcoin gemiddeld en mediaan gezien negatieve rendementen oplevert. De gemiddelde maandelijkse opbrengst van Bitcoin in september is -4,78%, terwijl het mediane rendement op -5,58% ligt. Juni en september zijn de enige maanden met een negatief gemiddeld rendement, waarbij juni er nog relatief mild vanaf komt met -0,35%.

Als we naar de mediane cijfers kijken, voegen ook augustus en december zich bij deze lijst met negatieve rendementen van respectievelijk -7,90% en -3,59%. Over het algemeen heeft Bitcoin in de meeste maanden een positief rendement, wat de zorgen over het “September Effect” alleen maar groter maakt.

September en Bitcoin: een slechte match

Als we de data van de afgelopen elf jaar bekijken in de tabel hierboven, sinds 2013, dan zien we dat Bitcoin in slechts drie van deze jaren een positieve september heeft gehad. In 2015 steeg de prijs met 2,35% en in 2016 zelfs met 6,04%. Vorig jaar, in 2023, wist Bitcoin opnieuw een positieve september te noteren met een stijging van 3,91%.

Op dit moment schommelt de prijs van Bitcoin rond de 52.500 euro, na een daling van 7,5% in de afgelopen week. Het lijkt erop dat deze negatieve trend zich in september kan voortzetten tot oktober, ook wel “Uptober” genoemd, de markt zich mogelijk herstelt.

Bitcoin verwachting in september

Innokenty Isers, oprichter en CEO van Paybis, wijst erop dat september historisch gezien een slechte maand is voor Bitcoin, met een gemiddelde waardevermindering van 6,56%.

Toch ziet Isers een mogelijke lichtpuntje: als de Amerikaanse centrale bank besluit de rente te verlagen, zou dat Bitcoin kunnen helpen om zijn negatieve septembertraditie te doorbreken. Rentestijgingen leiden vaak tot meer dollars in de economie, wat de waarde van de dollar kan verzwakken en Bitcoin aantrekkelijker maakt als waardeopslag.

Dit is ook te zien in de toename van institutionele beleggers die massaal Bitcoin kopen. Als het beleid van de Fed de dollar verzwakt, kunnen beleggers zich genoodzaakt zien om hun geld te verplaatsen naar risicovollere activa met een hoger groeipotentieel, zoals Bitcoin.

The post Het ‘September Effect’ bij Bitcoin: waarom deze maand jouw portfolio kan maken of breken appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!