Cardano (ADA) heeft de eerste fase van zijn Chang hardfork officieel ondergaan. Dit markeert de overgang van een gecentraliseerd bestuursmodel naar een op tokens gebaseerd gedecentraliseerd bestuursysteem, waarmee Cardano de eerste grote blockchain wordt die deze stap zet.

Overgang naar gemeenschapsleiding

De komende 90 dagen zal Cardano een volledige transformatie ondergaan naar een door de gemeenschap geleid bestuursmodel, dat wordt overzien door een tijdelijke commissie. Aan het einde van deze periode zal de tweede fase van de Chang hardfork actief worden, waarmee de macht volledig wordt overgedragen aan de nieuwe bestuursorganen, waaronder een constitutionele commissie, gedelegeerde vertegenwoordigers en staking pool operators.

charles hoskinson cardano chang livegang
Bron: Charles Hoskinson.

Het doel van de eerste fase is om “veiligheid en continuïteit te waarborgen tijdens de opstartfase van het bestuur”, waarbij [gedelegeerde vertegenwoordigers] zich kunnen registreren en campagne kunnen voeren voor delegatie, terwijl tegelijkertijd een definitieve grondwet wordt ontwikkeld en geratificeerd, gepland voor begin 2025.

Prestaties en marktreacties

Ondanks dat Cardano soms tot de top 5 cryptocurrencies behoorde qua marktkapitalisatie, zijn nieuwe ontwikkelingen minder gunstig geweest voor de token, die vorige maand uit de top 10 viel toen TRON’s TRX-token en Telegram’s Toncoin groeiden. “Als ik terugkijk naar waar we begonnen als ecosysteem, was het slechts een idee… we zijn enorm gegroeid door de jaren heen. Er zijn hoogte- en dieptepunten geweest, veel teleurstellingen, maar nu zijn we hier,” zei Hoskinson in een video geplaatst op X.

De prijs van Cardano’s eigen ADA-token is ongeveer 4% gedaald in de afgelopen 24 uur.

Innovaties in governance en technologie

De upgrade introduceert ook Plutus-scripts voor governance, ondersteunt geavanceerde stemmechanismen zoals DAO-stemming, en brengt nieuwe cryptografische en prestatieverbeteringen voor slimme contracten.

Charles Hoskinson benadrukte de significantie van deze dag, waarbij “het hele ecosysteem, de gemeenschap, elke houder van ADA zij aan zij staat als gelijken en zij allemaal een stem hebben in de toekomst niet alleen van dit protocol, maar wat dit protocol kan doen voor iedereen in de wereld.”

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Cardano zet stap naar decentralisatie met lancering van Chang upgrade appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!