De Japanse financiële toezichthouder, de Financial Services Agency (FSA), heeft onlangs voorstellen gedaan om het belastingstelsel aanzienlijk te herzien, met bijzondere aandacht voor crypto-activa. De FSA suggereert dat het de moeite waard is om te overwegen of crypto-activa als financiële activa belast moeten worden, in plaats van als inkomen. Deze verandering zou voor de grootverdieners onder de crypto-houders kunnen leiden tot een lager belastingtarief.

In een document dat vrijdag werd gepubliceerd, benadrukte de FSA de noodzaak om “na te denken over de belastingbehandeling van transacties met crypto-activa en of deze als financiële activa behandeld moeten worden, gericht op investeringen door het publiek.”

Huidige belastingtarieven en mogelijke veranderingen

Momenteel worden crypto-inkomsten in Japan belast als divers inkomen, waarbij tarieven variëren tussen 15% en 55%, afhankelijk van de inkomensschijf van het individu. Voor inkomsten boven 200.000 Japanse yen (ongeveer $1.377) kan het hoogste tarief van 55% van toepassing zijn, terwijl mensen met een inkomen boven 40.000.000 yen (ongeveer $276.000) tot 45% kunnen betalen.

japan crypto belasting
Bron: X.

Ter vergelijking, winsten uit de verkoop van effecten zoals aandelen worden belast tegen een vast tarief van 20%. Dit contrast heeft geleid tot een discussie over de fiscale gelijkheid tussen verschillende soorten investeringen.

Impact op de crypto-industrie en investeerders

De FSA wijst op het potentieel van crypto-activa om bij te dragen aan de uitbreiding van lonen en het creëren van huishoudelijke activa. Echter, het huidige gebruik door individuele investeerders is beperkt, deels door de zware belastingdruk. Deze belastingdruk heeft de afgelopen jaren naar verluidt geleid tot een uittocht van crypto-bedrijven uit Japan.

In reactie op deze ontwikkelingen kondigde Japan vorig jaar aan dat binnenlandse uitgevers van crypto geen belasting zullen betalen op ongerealiseerde winsten, een stap die bedoeld is om de groei van de sector te ondersteunen.

Toekomstige richting en industrieel verzet

Deze mogelijke herziening van het belastingstelsel zal worden overwogen door verschillende overheidsministeries en moet door beide huizen van de Japanse regering worden goedgekeurd om wet te worden.

Ondertussen blijven voorstanders van de crypto-industrie, zoals de Japan Blockchain Association, druk uitoefenen op de regering om de belastingtarieven te verlagen en zo verdere groei in de nationale crypto-sector te stimuleren.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Japan overweegt verlaagde belastingtarieven voor cryptocurrencies vanaf 2025 appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!