Sinds de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in 2013 haar toezicht uitbreidde naar de opkomende crypto-industrie, bedragen de civiele boetes die aan cryptobedrijven zijn opgelegd in totaal meer dan $7,42 miljard, volgens een onderzoek vanuit Social Capital Markets.
SEC en crypto door de jaren heen
De toezicht vanuit de SEC op de cryptomarkt versnelde in 2018, wat de eerste keer was dat boetes die werden opgelegd aan digitale activabedrijven in de dubbele cijfers kwamen. Het jaar daarop steeg dit cijfer met 2000%, voornamelijk vanwege een civiele boete van $1,2 miljard die werd opgelegd aan Pavel Durov’s Telegram Group Inc. en haar dochteronderneming, Telegram Open Network (TON).
Tevens is het opvallend dat 68% van de boetes vanuit de SEC, ter waarde van $4,68 miljard, in 2024 aan cryptobedrijven werd opgelegd, aangezien het agentschap zijn toezicht op de markt nog meer intensiveerde.
Hoewel de SEC dit jaar al 11 zaken heeft behandeld, was 2023 de meest actieve periode voor cryptogerelateerde handhavingsacties, waarbij het agentschap 30 rechtszaken aanspande tegen Web3-serviceproviders en $150 miljoen aan schikkingen veiligstelde.
Cryptogemeenschap vraagt om ontslag van SEC-voorzitter
Voor velen in de cryptomarkt staat SEC-voorzitter Gary Gensler hoog op de lijst van personen die anti-crypto zijn. Vandaar dat Bitcoin 2024-bezoekers applaudisseerden voor voormalig president Donald Trump voor zijn belofte om Gensler te ontslaan als hij herkozen zou worden.
Op dit moment is Gensler echter nog steeds SEC-voorzitter en zet het agentschap zijn brede crypto-repressie voort. De multi-agency-inspanning is berucht geworden als “Operation Choke Point 2.0”.
Het bericht Aantal crypto-gerelateerde boetes stijgt met 3000% in de VS verscheen eerst op CryptoBenelux.