Op 9 september presenteerde Apple zijn nieuwste product: de iPhone 16. Deze presentatie was live te volgen via meerdere kanalen, waaronder YouTube en X. In de livestream was de directeur van het bedrijf, Tim Cook, te zien die de nieuwe smartphone onthulde.

Tegelijkertijd waren er op sociale media vele neppe livestreams te vinden, die zogenaamde deepfake versies van Cook toonden. Hiermee probeerden oplichters crypto-beleggers te bedriegen.

Apple CEO vraagt crypto over te maken?

In één van de livestreams vroeg een deepfake variant van Cook om bitcoin (BTC), ethereum (ETH), tether (USDT) of dogecoin (DOGE) over te zetten naar een crypto-wallet die zogenaamd van Apple zou zijn.

Vervolgens zou men het dubbele bedrag terugkrijgen in een zogenaamde ‘double-your-money’ scam.

“Zodra je je storting hebt voltooid, zal het systeem deze automatisch verwerken en het dubbele bedrag van de cryptocurrency die je hebt gestort terugsturen.”

In werkelijkheid houden de fraudeurs het geld en wordt er niets overgemaakt.

Bijzonder was dat één van de livestreams te zien was op een YouTube-kanaal dat werd weergegeven als ‘Apple US’, compleet met een legitiem verificatievinkje. Op X (Twitter) zijn verschillende livestreams en screenshots gedeeld, die laten zien dat de livestreams in sommige gevallen zelfs honderdduizenden views hebben verzameld.

Twitteraar BearPig schrijft daarom dat artificiële intelligentie (AI) veel te goed wordt. Er zouden maar liefst 355.000 mensen naar de livestream met AI-gegenereerde beelden hebben gekeken. De oplichters hadden ervoor gezorgd om zo “echt” mogelijk over te komen. Zo was er een YouTube account volledig aangekleed volgens de huisstijl van Apple.

Het team van YouTube heeft de scam bevestigd. Zij roepen gebruikers op om dit soort video’s altijd te rapporteren via de daarvoor bestemde knop. Inmiddels zijn de video’s van de dienst verwijderd.

Het gevaar van deepfakes in crypto

Deze vorm van oplichting komt steeds vaker voor. In eerder cryptonieuws lieten we al weten hoe cryptobeleggers bedreigd worden door AI-deepfakes

Deze deepfake van de CEO van Apple is een goed voorbeeld van hoe AI veel slachtoffers kan maken in de cryptowereld. In juni namen oplichters nog een nieuwskanaal over op YouTube, waarin een deepfake was te zien van Elon Musk. Ook hierin werden kijkers verzocht om crypto over te maken zodat zij het dubbele terug zouden ontvangen.

Het bericht ‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!