Een recente multimediale lek heeft zorgen gewekt over de traceerbaarheid van Monero (XMR), een digitale valuta die bekend staat om zijn nadruk op vertrouwelijkheid en privacy.

Een filmpje, die snel van het internet werd gehaald nadat deze was geüpload, stelt dat Chainalysis, een onderneming gespecialiseerd in blockchainanalyse, mogelijk Monero-transacties kon observeren.

Discussie in de cryptogemeenschap

Deze onthulling heeft veel discussie veroorzaakt binnen de bitcoinbeweging, waarbij de bekwaamheid van Chainalysis in het monitoren van blockchaintransacties alom wordt erkend.

Ondanks de privacyclaims van Monero, suggereert de verspreide video dat Chainalysis mogelijk transacties heeft opgenomen die teruggaan tot het jaar 2021.

monero transactie gelekt
Bron: X.

Technische details en communityreacties

Volgens een pseudonieme Reddit-gebruiker, u/lt, onthulde de video hoe het bedrijf zijn eigen Monero-nodes kon gebruiken om gegevens uit verschillende geografische locaties te verzamelen. Chainalysis zou transactie-informatie, inclusief IP-adressen en tijdstempels, hebben verzameld door een groot aantal Monero-nodes te exploiteren.

Deze nodes, in combinatie met “lokaas” inputs, zouden de anonimiteit van Monero-gebruikers kunnen verminderen. Deze methode zou Chainalysis in staat stellen om bepaalde transacties te traceren, een mogelijkheid die velen in de crypto-gemeenschap heeft verontrust.

Reactie van Chainalysis en ethische overwegingen

Ondanks de groeiende bezorgdheid geloven sommige Monero-gebruikers dat er geen directe reden tot paniek is. Chainalysis zou de mogelijkheid hebben om specifieke aankopen te volgen, maar voor een groot aantal gebruikers blijven de onderliggende privacykenmerken van Monero onaangetast.

Echter, Chainalysis heeft te maken met een enorme hoeveelheid controverse als gevolg van de gelekte video, waarbij veel mensen de ethische normen van het überhaupt opereren van deze nodes bekritiseren. Chainalysis heeft niet gereageerd op vragen over de gelekte beelden of de beschuldigingen die tegen hen zijn gemaakt.

Vooruitzichten en ethische dilemma’s

Terwijl voorstanders van privacy en fans van digitale valuta wachten op verdere ontwikkelingen, wordt het conflict nog steeds uitgevochten. Deze onthullingen roepen vragen op over hoe ethiek en privacy interageren in de wereldwijde gemeenschap van cryptocurrencies.

Voor de meerderheid van de gebruikers blijven de privacyfuncties van Monero onaangetast, maar het besef dat bedrijven zoals Chainalysis specifieke transacties kunnen monitoren, zou kunnen leiden tot verder onderzoek.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Gelekte video wijst op mogelijke traceerbaarheid van Monero transacties appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!