Volgens een recent uitgebracht rapport van het Internet Crime Complaint Center van de Amerikaanse Federale Recherche (FBI) is er een aanzienlijke toename van 45% geregistreerd in verliezen gerelateerd aan cryptocurrency fraude in vergelijking met het jaar 2022.

In 2023 ontving het centrum meer dan 69.000 klachten over crypto, wat resulteerde in een verlies van $5,6 miljard. Cryptocurrency vormde 10% van de totale financiële fraudeklachten en ongeveer de helft van de totale verliezen.

Kwetsbare groepen en voornaamste fraudepraktijken

Mensen ouder dan 60 dienden de meeste klachten in, gevolgd door consumenten in de leeftijdscategorieën 30 tot 40 jaar. Investeringsfraudes werden het meest gemeld.

fbi crypto scams
Bron: FBI.

Volgens het rapport heeft de wijdverbreide promotie van cryptocurrency als investeringsmiddel, gecombineerd met de angst om iets te missen, kansen gecreëerd voor criminelen om consumenten en particuliere investeerders te richten, vooral zij die winst willen maken maar niet vertrouwd zijn met de technologie en de bijbehorende risico’s.

Waarschuwingen van federale agentschappen

Federale agentschappen, waaronder de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, hebben eerder dit jaar gewaarschuwd voor fraude in de crypto-industrie. Ze hebben alerts uitgegeven over dating- en berichtenapps die worden gebruikt om oplichting uit te voeren of investeringsadvies te geven.

Risico’s van valse aanbiedingen en misbruik van crypto-kiosken

De FBI waarschuwt Amerikaanse burgers en mensen die in het buitenland wonen voor de risico’s van valse werkaanbiedingen die gelinkt zijn aan “arbeidsuitbuiting in oplichtingskampen overzee.” Deze kampen houden werknemers tegen hun wil vast en gebruiken intimidatie om hen te dwingen deel te nemen aan oplichtingsoperaties.

Daarnaast neemt het gebruik van crypto-kiosken om frauduleuze activiteiten uit te voeren toe. Criminelen geven gedetailleerde instructies over het opnemen van contant geld bij banken, het lokaliseren van een kiosk en het storten en verzenden van fondsen via de kiosk. QR-codes en andere betalingsinnovaties faciliteren financiële oplichting.

Belangrijke tips en waarschuwingen

De FBI benadrukt dat oplichters typisch geen persoonlijke ontmoetingen zullen arrangeren. Als een investeringsmogelijkheid komt van iemand die je nog nooit persoonlijk hebt ontmoet, is het raadzaam om extreem voorzichtig te zijn.

Ook waarschuwt de FBI voor oplichting via callcenters en andere complexe schema’s, die vaak buitenlandse werknemers inzetten en soms leiden tot arbeidsuitbuiting.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Sterke toename van crypto fraude in 2023: FBI meldt verliezen van $5,6 miljard appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!