Op 9 september presenteerde Apple zijn nieuwste product: de iPhone 16. Deze belangrijke lancering werd live uitgezonden via meerdere kanalen, waaronder YouTube en X. In de livestream onthulde Tim Cook, de CEO van Apple, persoonlijk de nieuwe smartphone.

Frauduleuze streams misleiden kijkers

Tegelijkertijd met deze officiële presentatie werden sociale media overspoeld met neppe livestreams die deepfake versies van Tim Cook toonden. Deze frauduleuze streams probeerden crypto-beleggers te misleiden door hen te vragen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT) of Dogecoin (DOGE) over te maken naar een crypto-wallet die zogenaamd van Apple was. De oplichters beloofden dat investeerders het dubbele van hun gestorte bedrag terug zouden krijgen in een klassieke ‘double-your-money’ scam.

De valse Cook verzekerde kijkers dat het systeem het gestorte bedrag automatisch zou verwerken en verdubbelen. In werkelijkheid hielden de fraudeurs het geld voor zichzelf en werd er niets teruggestuurd.

Geraffineerde imitatie trekt duizenden kijkers

Opvallend was dat één van deze frauduleuze streams te zien was op een YouTube-kanaal dat zich voordeed als ‘Apple US’, compleet met een legitiem lijkend verificatievinkje. Op X werden verschillende livestreams en screenshots gedeeld die lieten zien hoe deze streams in sommige gevallen honderdduizenden views wisten te verzamelen.

apple iphone 16 youtube scam
Bron: X.

Een gebruiker genaamd BearPig merkte op dat de kwaliteit van de artificiële intelligentie achter de deepfake beelden verontrustend goed is geworden, waarbij maar liefst 355.000 mensen naar een dergelijke stream keken.

Reactie van YouTube en preventieve maatregelen

Het team van YouTube heeft de fraude erkend en roept gebruikers op om dergelijke video’s te rapporteren via de officiële rapportageknop.

De nepvideo’s zijn inmiddels verwijderd en de betrokken accounts zijn gesloten, maar de gebeurtenissen werpen een schaduw over de lancering van Apple’s nieuwste iPhone en benadrukken het groeiende risico van deepfake-technologie in het digitale tijdperk.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post iPhone 16 presentatie overschaduwd door deepfake crypto scam appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!