Bitcoin (BTC) en de aandelenmarkten vielen gisteren omlaag na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI).

Niet veel later wist de markt zich echter te herstellen en eindigden we de handelsdag met groene cijfers. Ook vandaag is bitcoin weer sterk begonnen met een stijging van bijna 3%.

Positieve economische data

Hoewel er in de inflatiedata van gisteren specifieke datapunten waren die wijzen op een verhoogde inflatiedruk, is de algemene trend er nog altijd eentje van desinflatie. Dat betekent niet dat de prijzen dalen, maar dat er sprake is van een dalende inflatie.

Voor de maand augustus kwam de CPI binnen op een stijging van +0,2% en op jaarbasis leverde dat een inflatiecijfer van 2,5% op. Dat markeerde het laagste inflatiecijfers sinds 2021 voor de CPI. Wat dat betreft ligt de Federal Reserve dus op koers om de inflatie naar de gewenste 2,0% te krijgen.

Het enige minpunt was wellicht de Core CPI (inflatiemeter zonder voedsel- en energieprijzen) die voor de maand augustus op +0,3% binnenkwam. Daarmee was deze iets hoger dan de +0,2% die verwacht werd. Als we echter naar het totaalbeeld van de economie kijken, dan is de data vooral positief.

Bron: Bloomberg

In de bovenstaande grafiek zien we de spreiding tussen de CPI en PPI. Een positieve score betekent dat de consumentenprijzen sneller stijgen dan de prijzen voor producenten. Dat is over het algemeen een goed signaal voor de economie, omdat daarmee de winstmarges van bedrijven overeind blijven.

Het enige minpunt is wellicht de dalende trend voor deze “indicator”, die mogelijk in de toekomst voor tegenwind kan zorgen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor de bitcoin koers verloopt alles op dit moment nog voorspoedig. Dat wil zeggen: so far, so good. Er komen renteverlagingen aan van de Amerikaanse centrale bank en de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) zijn al begonnen.

Daarmee komt er dus verlichting aan voor de wereldeconomie en zal de mate van kredietcreatie mogelijk weer oppikken. Dat is over het algemeen een goede ontwikkeling voor de markt, want dat zorgt voor meer liquiditeit en een deel daarvan zal waarschijnlijk ook bij bitcoin uitkomen.

De enige kanttekening is dat een recessie nog roet in het eten kan gooien, maar daar lijkt het voorlopig niet van te komen. De economische data wijst nog altijd op een solide economie. Mocht dat veranderen, dan zou dat in ieder geval op de korte termijn problematisch zijn voor de markt.

Het bericht Bitcoin profiteert van desinflatie, maar recessieangst loert nog verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!