De Europese Unie zet een nieuwe belangrijke stap in de regulering van de cryptomarkt. De Europese Bankautoriteit (EBA) verwacht eind 2024 de technische standaarden voor stablecoin-uitgevers te publiceren. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de bredere MiCA-regelgeving en heeft grote gevolgen voor de crypto-industrie in Europa.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

De nieuwe technische standaarden richten zich op drie kerngebieden. Dit zijn de belangrijkste punten die moeten zorgen voor meer stabiliteit en betrouwbaarheid in de snel groeiende stablecoin-sector.

  1. Autorisatie van stablecoin-uitgevers
  2. Stresstests voor stablecoins
  3. Methoden voor het schatten van transactievolumes en -waarden

Het proces tot nu toe

De EBA heeft samen met de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) 15 technische standaarden ingediend bij de Europese Commissie. Deze standaarden bouwen voort op conceptrichtlijnen die in juli 2023 werden gepubliceerd voor publiek commentaar. In maart 2024 volgde een definitief concept van de regelgeving.

Wat gebeurt er nu?

De Europese Commissie beoordeelt momenteel de ingediende standaarden. Ze kunnen deze goedkeuren of om wijzigingen vragen. Na goedkeuring volgt nog een controle door het Europees Parlement en de Europese Raad. Vervolgens moeten de standaarden worden vertaald en formeel worden aangenomen voordat ze in het Publicatieblad van de EU verschijnen.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe standaarden brengen meer duidelijkheid en zekerheid voor stablecoin-uitgevers in de EU. Ze zorgen ervoor dat deze bedrijven aan strenge eisen moeten voldoen op het gebied van autorisatie en stresstests. Dit draagt bij aan een stabielere en betrouwbaardere cryptomarkt in Europa.

Bredere impact van MiCA

De stablecoin-regelgeving maakt deel uit van het grotere MiCA-raamwerk. Wanneer dit volledig is geïmplementeerd, kunnen cryptobedrijven in alle 27 EU-lidstaten opereren met één enkele licentie. Dit vereenvoudigt het zakendoen en brengt meer regelgevende duidelijkheid in de Europese markt.

The post EU stelt technische standaarden voor stablecoins vast eind 2024 appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!