De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële waakhond, is inmiddels al een tijdje verwikkeld in een rechtszaak tegen Binance, grootste crypto-exchange ter wereld.
De kern van deze zaak draait voornamelijk om het standpunt van de SEC dat sommige cryptovaluta als effecten beschouwd moeten worden. In een nieuw document heeft de SEC nog meer cryptomunten als effecten bestempeld.
Meer cryptocurrencies beschouwd als effecten
De SEC heeft in haar oorspronkelijke aanklacht tegen Binance een lijst van cryptomunten als effecten bestempeld. Volgens de toezichthouder mag de cryptobeurs deze munten niet zonder vergunning verhandelen. In een recente aanvulling op de aanklacht heeft de SEC nog meer cryptomunten aan deze lijst toegevoegd en eveneens als effecten geclassificeerd.
In de aanvulling in de rechtszaak tegen Binance, heeft de waakhond onder andere deze munten toegevoegd aan de lijst: axie infinity (AXS), filecoin (FIL), cosmos (ATOM), the sandbox (SAND) en decentraland (MANA).
Binance zou illegaal opereren
De uitbreiding van de aanklacht toont aan dat de SEC vastberaden blijft in haar pogingen om de crypto-industrie te reguleren. Door bepaalde cryptomunten als effecten te classificeren, brengt de SEC deze onder de bestaande effectenwetgeving. Dit zou een efficiënte manier zijn om specifieke coins te reguleren zonder nieuwe wetten op te hoeven stellen.
De SEC beschuldigt Binance van het verhandelen van ongeregistreerde effecten. Ook wordt de cryptobeurs beschuldigd deze munten te promoten door ze aan klanten aan te bieden en potentiële winsten te benadrukken. Met deze toevoeging herhaalt de SEC haar standpunt dat Binance illegaal opereert als een niet-geregistreerd handelsplatform. Bovendien stelt de commissie dat Binance onvoldoende transparantie heeft geboden over de risico’s en wettelijke status van de verhandelde tokens, zowel op hun internationale als Amerikaanse platforms
Effectenstrijd loopt al jaren
Volgens Stuart Alderoty, de juridisch directeur van Ripple, heeft de commissie in een vergelijkbare rechtszaak tegen crypto-exchange Kraken, toe moeten geven dat het de term “crypto asset security” verzonnen heeft. Met deze term probeert de SEC een nieuwe categorie effecten te creëren die specifiek op cryptovaluta van toepassing is. De waakhond probeerde dit te herstellen door te zeggen dat het “spijt heeft van eventuele ontstane verwarring”.
De claims van de commissie gaan al jaren terug. In 2020 bestempelde de SEC al XRP als een effect in de rechtszaak tegen Ripple. Paul Grewal, juridisch directeur bij het handelsplatform Coinbase, vraagt zich na al die jaren nog steeds af waarom de SEC probeert de rechtbank te misleiden.
Het bericht SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance verscheen eerst op Crypto Insiders.