De altcoin traders staan weer op scherp nu de dominantie van Bitcoin een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Op 16 september steeg de Bitcoin-dominantie naar 58%, het hoogste niveau sinds april 2021. Dit roept natuurlijk vragen op over de mogelijkheden van een nieuw altseason. Gaat het nog komen in 2024?

Banner Bitcoin 1

Wat is Bitcoin-dominantie?

De Bitcoin-dominantie is de verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies. Deze maatstaf geeft inzicht in de relatieve waarde van bitcoin ten opzichte van andere tokens en coins en wordt vaak gebruikt door beleggers om investeringsbeslissingen te onderbouwen.

De Bitcoin dominantie bereken je heel eenvoudig: deel de marktkapitalisatie van Bitcoin door de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies. Bijvoorbeeld, als Bitcoin een marktwaarde heeft van 5 biljoen dollar en de totale cryptomarkt 10 biljoen dollar waard is, dan is de Bitcoin-dominantie 50%.

Historische trends en huidige situatie

Historisch gezien volgt de richting van de totale cryptomarkt vaak die van Bitcoin. Dit komt door Bitcoin’s leidende positie in de markt. Sinds het dieptepunt in november 2022, toen de dominantie onder de 40% zakte na het faillissement van FTX, heeft de Bitcoin-dominantie een flinke opmars gemaakt.

Waar het positief is voor de Bitcoin-hodlers heeft deze stijging wel impact op de koersen van alts, vooral in hun BTC paar. Een belangrijke “altcoin” die hier last van heeft is Ethereum, waarvan de dominantie voor het eerst sinds juni 2022 is gedaald tot onder de 14%. Dit lijkt op dit moment ook effect te hebben op de toename van Bitcoin’s dominantie in de markt.

Bron: https://www.tradingview.com/chart/MJxvHmn7/?symbol=CRYPTOCAP%3AETH.D

Verdeelde meningen over de toekomst

Analisten zijn verdeeld over de toekomstige ontwikkeling van Bitcoin’s marktaandeel. Sommigen, zoals ‘Rekt Capital’, zien potentie voor verdere groei, mogelijk tot 71%. Anderen, waaronder ‘Cryptollica’ en Kyle Doops, suggereren dat de dominantie van Bitcoin zijn piek nadert en dat een daling het begin van een nieuwe ‘altseason’ zou kunnen inluiden.

Impact op de bredere cryptomarkt

De stijgende Bitcoin-dominantie heeft de totale cryptomarkt beïnvloed. De marktkapitalisatie is gedaald tot $2,11 biljoen. Bitcoin heeft het niveau van $58.000 heroverd, terwijl Ethereum worstelt om boven de $2.300 uit te komen.

Conclusie en vooruitblik

De Bitcoin-dominantie kan belangrijke inzichten bieden in marktsentiment en potentiële verschuivingen in de markt. Het begrijpen van metrics zoals Bitcoin-dominantie kan je als belegger helpen om slimmere investeringskeuzes te maken. Blijf dus grondig onderzoek doen.

The post Bitcoin-dominantie bereikt een hoogtepunt: Gaan we nog een altseason krijgen? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!