De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, heeft een nieuwe samenwerking met technologiegigant Microsoft aangekondigd om een ​​AI-investeringsfonds van $30 miljard te lanceren. Het doel? Datacenters en energieprojecten bouwen om de exploderende vraag naar AI-producten aan te kunnen.

Chipmaker Nvidia en MGX, een bedrijf dat wordt gesteund door Abu Dhabi, zijn ook partners in het fonds. Mensen die dicht bij de zaak staan, zeggen dat dit fonds een van de grootste op Wall Street zal zijn.

Stijgend energieverbruik door AI

AI-producten hebben veel meer vermogen nodig dan oudere technologie ooit deed. Deze groeiende vraag zet druk op huidige energiesystemen. Het nieuwe fonds is daarom bedoeld om een infrastructuur te bouwen om knelpunten te voorkomen die de vooruitgang van AI zouden kunnen vertragen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) schat dat het wereldwijde elektriciteitsverbruik door datacenters in 2026 meer dan 1.000 terawattuur kan bedragen. Dat is het dubbele van het verbruik in 2022. Volgens een rapport van Grid Strategies zal de groei van de vraag naar elektriciteit in de VS de komende vijf jaar naar verwachting bijna verdubbelen, van 2,6% naar 4,7%.

Het is dan ook vrij duidelijk dat dit fonds helemaal draait om de voorbereiding op de toekomst van AI. Techbedrijven zijn druk bezig met het bouwen van datacenters die zijn uitgerust met Nvidia’s grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Deze GPU’s zijn letterlijk cruciaal voor het uitvoeren van AI-modellen zoals ChatGPT van OpenAI. Maar ze verbruiken veel energie en de haast om nieuwe datacenters op te zetten heeft geleid tot een knelpunt in de infrastructuur. Dit is waar het nieuwe fonds op in gaat spelen.

Dit is echter niet de enige stap die Microsoft neemt op dit gebied. Eerder dit jaar deed Microsoft een toezegging van $10 miljard aan hernieuwbare energieprojecten in Canada via Brookfield Asset Management. Brad Smith, de president van het bedrijf, zei echter dat de wereld veel meer kapitaalinvesteringen nodig zal hebben om de AI-infrastructuur te bouwen die we nodig hebben.

Het bericht BlackRock en Microsoft lanceren AI-investeringsfonds van $30 miljard verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!