De Duitse autoriteiten hebben een grote actie uitgevoerd tegen tientallen cryptobeurzen die worden beschuldigd van het faciliteren van illegale activiteiten, zoals witwassen. Het Bundesrecherche-agentschap en het Openbaar Ministerie in Frankfurt am Main hebben aangekondigd dat ze 47 cryptobeurzen hebben gesloten die naar verluidt betrokken waren bij de illegale verplaatsing van activa.

Niet naleven van KYC-vereisten

Volgens de Duitse autoriteiten hebben de platforms opzettelijk nagelaten te voldoen aan de “Know Your Customer” (KYC)-vereisten, waardoor ze illegale transacties mogelijk maakten zonder de activiteiten van hun klanten goed te controleren. Deze KYC-vereisten zijn essentieel om de identiteit van gebruikers vast te stellen en te zorgen voor transparante financiële transacties. Door deze regels te negeren, boden de platforms een veilige haven voor criminelen om geld wit te wassen en andere illegale activiteiten uit te voeren.

Onder de platforms die zijn gesloten, bevinden zich bekende namen zoals Xchange.cash, 60cek.org en Baksman.com. Sommige van deze beurzen waren al jarenlang actief, terwijl andere pas kortgeleden zijn gelanceerd.

Hoewel de Duitse autoriteiten succesvol waren in het ontmantelen van deze platforms, benadrukten ze dat het vervolgen van de mensen achter deze illegale activiteiten een uitdaging blijft. Veel van de verantwoordelijken opereren vanuit landen waar dergelijke criminele activiteiten worden gedoogd of zelfs beschermd. Dit maakt het voor Duitsland bijna onmogelijk om deze individuen juridisch aan te pakken. Daarom ligt de focus op het ontmantelen van de infrastructuur die deze misdaden mogelijk maakt.

Eerdere acties tegen illegale cryptoplatforms

Dit is niet de eerste keer dat de Duitse autoriteiten optreden tegen criminele activiteiten in de cryptowereld. Eerder dit jaar nam het Bundesrecherche-agentschap bijna 50.000 Bitcoin in beslag, toen ongeveer $2,1 miljard waard, van de exploitanten van de inmiddels gesloten website Movie2k.to. Deze site werd in 2013 gesloten wegens schending van de Copyright Act. De inbeslagname en daaropvolgende verkoop van deze Bitcoin zorgden voor flinke schommelingen op de cryptomarkten.

De Duitse overheid blijft vastberaden in haar aanpak van illegale cryptoplatforms en werkt aan verdere maatregelen om de infrastructuur van deze netwerken te verzwakken.

Het bericht Duitse autoriteiten sluiten 47 cryptobeurzen wegens illegale activiteiten verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!