De Braziliaanse autoriteiten hebben een grootschalig witwas-schandaal ter waarde van $9,7 miljard blootgelegd, waarbij cryptocurrencies werden gebruikt. In het kader van een uitgebreid onderzoek naar financiële misdrijven, voerden ze arrestaties uit in verschillende steden, waaronder São Paulo, Fortaleza en Brasília.

Deze actie maakt deel uit van de zogenaamde “Operatie Niflheim”, waarbij de Federale Belastingdienst en Federale Politie samenwerkten. Er werden 23 huiszoekingen en acht arrestaties verricht. De verdachten zouden betrokken zijn bij het gebruik van crypto om illegaal verkregen geld wit te wassen, onder meer afkomstig van drugshandel en smokkel, aldus blockchain-forensisch bedrijf TRM Labs in een rapport op 20 september.

De kern van het onderzoek ligt bij twee bedrijven in Caxias do Sul, die tussen augustus 2019 en mei naar verluidt respectievelijk R$ 19 miljard ($3,6 miljard) en R$ 15 miljard ($2,8 miljard) hebben verplaatst. Deze bedrijven zouden deel uitmaken van een groter netwerk dat via vier lagen opereerde, waaronder belastingontduikers, spookbedrijven en entiteiten die valutahandel en crypto-transacties faciliteerden. De gewassen fondsen werden vervolgens naar het buitenland gestuurd, naar landen als de Verenigde Staten, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de stortingen die gelinkt zijn aan de hoofdverdachten afkomstig is van individuen met een criminele achtergrond. Dit benadrukt het grootschalige gebruik van cryptocurrencies voor het ondersteunen van illegale activiteiten.

In een poging om verdere schade te voorkomen, heeft een federale rechtbank $1,58 miljard aan tegoeden bevroren op zowel bankrekeningen als crypto-exchanges, hoewel niet bekend is welke platforms hierbij betrokken waren. Sinds de start van het onderzoek in 2021 heeft de Federale Politie berekend dat in totaal meer dan $9,7 miljard aan fondsen is witgewassen, wat de groeiende rol van crypto-valuta in financiële criminaliteit in Brazilië onderstreept.

Het bericht Brazilië ontmantelt witwas-schandaal van $9,7 miljard verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!