De strijd van overheden tegen illegale activiteiten op crypto exchanges is nog altijd in volle gang. Ook in Duitsland heeft een groot onderzoek ervoor gezorgd dat er in één klap tientallen exchanges offline werden gehaald, vanwege onrechtmatige activiteiten. De autoriteiten in het land zeggen alle gegevens in bezit te hebben, die kunnen leiden naar de criminelen achter de illegale activiteiten.

47 crypto exchanges offline

In één klap sloot Duitsland maar liefst 47 crypto exchanges, die illegale activiteiten zouden hebben gefaciliteerd in de afgelopen tijd. Zo zou er een bloeiende ondergrondse economie zijn geweest, waarin er op allerlei verschillende manier misbruik werd gemaakt van de exchanges om vooral geld wit te wassen.

Op 19 september deelde de openbaar aanklager in Frankfurt, samen met de sluiting, nog een verklaring. Hierin was te lezen dat de handelsplatformen opzettelijk en op grote schaal de herkomst van crimineel verkregen geld verborgen hield. Ook voldeden zij niet aan de vereisten om witwaspraktijken tegen te gaan.

Het land wil een duidelijk signaal afgeven met de grote hoeveelheid exchanges die offline zijn gehaald. Op de websites van alle handelsplatformen is nu eenzelfde bericht te lezen van de Duitse overheid.

“We hebben hun servers gevonden en in beslag genomen en beschikken daarmee ook over jouw data. Transacties, registratiedata en IP-adressen. Onze zoektocht naar sporen begint. We zien je snel.”

Grote vervolging niet mogelijk

Ondanks dat het bericht in duidelijke taal is geschreven, hebben de Duitse autoriteiten wel enige nuance aangebracht. Zo deelde zij ook dat een grote vervolging niet mogelijk zal zijn. Dit heeft te maken met het feit dat veel crypto criminelen werken vanuit andere landen. Door hun illegale activiteiten in andere landen uit te voeren, maken ze vervolging al een heel stuk lastiger. Daarnaast zijn er ook landen, waar deze criminelen zich verschuilen, die hen beschermen. Hierdoor is het soms onmogelijk om een dergelijk persoon te kunnen vervolgen.

De handelsplatformen waren zeker niet de grootste, maar verwerkten wel vele transacties. De grootste onder de platformen was Xchange.cash. Met 410.208 gebruikers en 1.279.739 uitgevoerde transacties, zijn er waarschijnlijk grote hoeveelheden geld witgewassen. Andere crypto exchanges die ook zijn gesloten, zijn 60cek.org, Baksman.com en Prostocash.com.

Het bericht Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!