Eind augustus schreef het Amerikaanse nieuwsmedium “The Economist” een artikel over bitcoin (BTC) mining in de staat Texas. Het zou een ideale plaats zijn voor deze specifieke tak van sport. De prijzen van elektriciteit zijn er laag, er is genoeg land en de staat vraagt maar weinig belasting. Toch vond een bekend persoon dat wat er in het artikel was geschreven, niet klopte met de werkelijkheid. Hij besloot een brief op te stellen waarin hij hen bijspijkert over de voordelen van bitcoin mining.

Nieuwsmedium deelt vooral misverstanden

De brief kwam van de voormalig presidentskandidaat in de Verenigde Staten, Robert F. Kennedy Jr. en werd op 19 september online gepubliceerd. Volgens hem heeft het nieuwsmedium in haar eerdere artikel vooral veel misverstanden over bitcoin mining gedeeld. Daarom deelt hij in zijn brief graag het echte verhaal over dit onderwerp. Volgens Kennedy is bitcoin mining namelijk een “nieuw en krachtig hulpmiddel”, dat kan worden ingezet voor de ondersteuning van krachtige elektriciteitsnetwerken.

De brief van de voormalig presidentskandidaat begint met dat het wel erg kort door de bocht is om bitcoin mining te beschouwen als weer een extra ontwikkeling die meer druk legt op het elektriciteitsnetwerk. Daar waar fabrieken, elektrische auto’s en datacenters elektriciteit afnemen wanneer het hen uitkomt, is dit bij bitcoin mining namelijk anders. De mining hardware wordt vooral gebruikt, wanneer de vraag op het net laag is. Dan is er voldoende energie beschikbaar en zijn de prijzen ook laag. Wanneer de prijs of vraag weer stijgt, stopt het mining proces ook weer binnen enkele seconden.

Voor de energieleveranciers zijn de bitcoin miners een erg prettige partner. Wanneer de vraag naar stroom laag is, verdienen zij toch een constante inkomstenstroom. Daarnaast is een klant die energie koopt op rustige momenten en daardoor geen piek creëert voor het net een zeer welkome klant. Het levert namelijk geld op, zonder problemen te veroorzaken. Hierdoor is een betrouwbare levering van energie voor bijvoorbeeld huishoudens en ziekenhuizen ook mogelijk.

Bitcoin mining draagt bij aan stabiliteit energienetwerk

Op dit moment is het bij sommige bitcoin miners zelfs mogelijk dat hun energieconsumptie kan worden gestuurd door de netbeheerders. Hiermee kunnen zij het netwerk nog stabieler houden. Volgens Kennedy schreef het nieuwsmedium hierover, alsof dit een kado van het publiek aan de mining sector zou zijn. Echter is dit volgens hem juist andersom. De mining industrie zorgt er met dit demand-response programme juist voor dat het bijdraagt aan de toekomst. Zo wordt het netwerk stabieler en de prijzen voor consumenten lager.

Wanneer er een hoge vraag op het netwerk ontstaat, kan het zijn dat er gascentrales gaan draaien om meer elektriciteit te leveren. Hiermee kunnen netbeheerders, net als met de bitcoin miners, de fluctuaties onder controle houden. Het verschil is volgens Kennedy echter dat de uitstoot van bitcoin miners vele malen kleiner is dan die van gascentrales. Dat maakt het dan ook verklaarbaar dat de lobbyisten die meer gascentrales willen laten bouwen, tegen deze mininglocaties zijn.

Het bericht Robert F. Kennedy Jr: “Bitcoin mining stabiliseert elektriciteitsnet” verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!