Hoewel de Bitcoin koers in september een stijging van 6,97% liet zien, blijven miners het zwaar hebben. Dit komt door de historisch lage hashprijs – oftewel de verwachte dagelijkse opbrengst van 1 petahash per seconde (PH/s) – die nog steeds op een dieptepunt staat.

Dalende inkomsten sinds de halvering

Ondanks de recente prijsstijging is de situatie voor miners verre van ideaal, en met nog negen dagen te gaan in de maand september hebben miners slechts 62,83% van hun inkomsten van augustus bereikt. Er is te zien dat, sinds de vierde halvering van Bitcoin vijf maanden geleden, waarbij de block-subsidie werd gehalveerd naar 3,125 BTC, de mining-inkomsten drastisch gedaald zijn.

Voor de halvering fluctueerde de hashprijs tussen $85 en $115 per PH/s, wat toen nog relatief winstgevend was voor miners. Tegenwoordig ligt de hashprijs rond $43,81 per PH/s, en verdienen miners gemiddeld 3,18 BTC per dag, inclusief transactiekosten en block-subsidies.

Dreigende slechtste maand van 2024 voor mining-inkomsten

Een ander obstakel voor miners is de afname van on-chain-transactiekosten, die momenteel zeer laag zijn. De transactiekosten voor een hoge-prioriteitstransactie bedragen nu slechts 3 satoshi per byte, wat neerkomt op ongeveer $0,27. Dit, gecombineerd met de verlaagde block-subsidie, zorgt voor magere winsten voor de miners.

Tot nu toe hebben Bitcoin-miners in september $534,91 miljoen aan inkomsten gegenereerd. Dit is nog ver verwijderd van de $851,36 miljoen die in augustus werd verdiend, wat al de laagste inkomstenmaand van het jaar was. Als miners de komende negen dagen geen $316,45 miljoen binnenhalen, zal september officieel de slechtste maand van 2024 worden voor de miningsector. Een zorgwekkende statistiek dus.

Het bericht Ondanks Bitcoin prijsstijging, blijven miners het zwaar hebben verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!