Bitcoin investeerders

Een recent rapport van VanEck onthult dat de interesse in Bitcoin (BTC) de afgelopen 12 maanden aanzienlijk is toegenomen. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door institutionele adoptie en de toenemende betrokkenheid van landen bij Bitcoin-mining en wereldwijde transacties.

Groeiende adoptie door instellingen en overheden

In het rapport, gepubliceerd op 19 september, worden verschillende factoren genoemd die bijdragen aan de toegenomen interesse. De groeiende institutionele adoptie via exchange-traded producten (ETP’s) en de deelname van soevereine staten aan Bitcoin-mining spelen hierin een cruciale rol. De marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt momenteel ongeveer $1,25 biljoen, en het aandeel van Bitcoin in de totale cryptomarkt is gegroeid tot 56%.

Het rapport wijst erop dat de correlatie van Bitcoin met de NASDAQ en aandelenmarkten wisselend is, terwijl de omgekeerde correlatie met de Amerikaanse dollar stabiel blijft. Dit suggereert dat Bitcoin mogelijk uit zijn huidige patroon kan breken. Potentiële katalysatoren hiervoor zijn de naderende deadline voor het Amerikaanse schuldenplafond en de aankomende presidentsverkiezingen.

Verschuiving van NFT-speculatie

VanEck stelt dat het Inscriptions-protocol vorig jaar een belangrijke bijdrage leverde aan de adoptie van het Bitcoin-netwerk. Hoewel het aantal dagelijkse inscriptietransacties met 93% is gedaald en de on-chain retailactiviteit is afgenomen, steeg het USD-gemeten volume van Bitcoin-transacties op de blockchain met 202% op jaarbasis.

Dit duidt erop dat ondanks de afname van de populariteit van Inscriptions, Bitcoin blijft groeien in adoptie door grotere transactievolumes. Inscriptions, die gegevens op de Bitcoin-blockchain vastleggen, worden voornamelijk gebruikt voor het inschrijven van non-fungible tokens (NFT’s) genaamd Ordinals.

Volgens het rapport kan de prijsstijging van Bitcoin dit jaar beter worden verklaard door de groeiende adoptie van Bitcoin als een middel voor het opslaan en overdragen van waarde, ondanks de afname van de on-chain activiteit.

Daarnaast zijn de handelsvolumes van Bitcoin met 173% gestegen op jaarbasis, wat aanzienlijk hoger is dan de stijging van de aandelenhandelsvolumes, die met ongeveer 18% toenamen.

Toetreding van institutionele spelers

VanEck wijst op de veerkracht van Bitcoin als alternatief reservevermogen, gedreven door de instroom van institutionele investeerders en de betrokkenheid van soevereine landen bij Bitcoin-mining. Deze beweging wordt gestimuleerd door de ontwikkeling van producten die specifiek zijn ontworpen voor instellingen, zoals bewaaroplossingen en ETP’s. Sinds de lancering van spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in de VS begin dit jaar, is het institutionele belang toegenomen, met $17,6 miljard aan instromen sinds 11 januari, volgens gegevens van Farside Investors.

Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, prees op 9 september de aanwezigheid van instellingen onder de aandeelhouders van Bitcoin ETF’s. Hij merkte op dat meer dan 1.000 institutionele beleggers hun investeringen in deze fondsen openbaar maakten tijdens twee 13F-periodes. Het IBIT ETF van BlackRock zag dat 20% van zijn 661 houders bestond uit instellingen en grote adviseurs.

VanEck-analisten benadrukten dat de Bitcoin-holdings van hedgefondsen in het tweede kwartaal met 38% zijn gestegen, terwijl die van geregistreerde beleggingsadviseurs slechts met 4% toenamen. De adoptie van Bitcoin-ETP’s door nationale brokers bleef echter achter, wat analisten toeschrijven aan verouderde “60/40” macro-modelportefeuilles waarin Bitcoin nog geen rol speelt.

Toenemende soevereine adoptie

Wat betreft soevereine adoptie meldde VanEck dat zeven landen nu Bitcoin minen met directe steun van de overheid. Ethiopië, Kenia en Argentinië zijn de laatste toevoegingen aan deze lijst. Deze trend wordt gezien als een aanwijzing voor wereldwijde de-dollarisering, wat de rol van Bitcoin als wereldwijde reserve-activa mogelijk versterkt.

Daarnaast experimenteert Rusland met grensoverschrijdende handel in crypto, wat vragen oproept over welke landen dit voorbeeld zouden kunnen volgen, vooral na afloop van de huidige geopolitieke spanningen.

Behoefte aan censuurbestendigheid

VanEck ziet de behoefte aan censuurbestendigheid als een derde belangrijke factor die de adoptie van Bitcoin stimuleert. Ze verwijzen naar inspanningen om online meningsuiting te reguleren, waaronder wetsvoorstellen in Australië en Brazilië die gericht zijn op het beheersen van sociale media-activiteiten.

Het rapport haalt het recente verbod in Brazilië op X (voorheen Twitter) aan, nadat het bedrijf niet voldeed aan transparantievereisten. Analisten waarschuwen dat de “ideologische en politieke inbeslagname” van gecentraliseerde internetplatforms zoals Google de toegang tot onafhankelijke informatie kan bedreigen.

Het rapport concludeert: “De ideologische en politieke controle over gecentraliseerde internetgiganten zoals Google bedreigt de toegang van individuen tot geloofwaardige en onafhankelijke informatie.”

De niet-soevereine en censuurbestendige aard van Bitcoin zou hierdoor aantrekkelijk kunnen zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een netwerk dat vrije meningsuiting ondersteunt.

Dit rapport benadrukt de toenemende interesse in Bitcoin vanuit zowel institutionele als soevereine kringen, waarbij censuurbestendigheid een cruciale factor is in de verdere adoptie van de cryptocurrency.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht VanEck-rapport: Stijgende interesse in Bitcoin door institutionele adoptie verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!