Na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van afgelopen woensdag schoten de financiële markten omhoog. Ook de AEX koers wist als gevolg van de renteverlaging weer door de symbolische grens van 900 punten te breken.

Nu lijkt de markt echter weer stil te vallen en komt er voorzichtig een einde aan de stijging.

AEX in de problemen?

Hoewel de AEX koers na de renteverlaging van de Federal Reserve omhoog sprong, staat er over de afgelopen 30 dagen een daling van -0,94% op de borden.

Wat valt op? Dat vooral goud op dit moment fantastisch presteert. De goudkoers steeg over diezelfde periode met ruim 5% en staat momenteel zelfs op een all-time high.

Veel mensen zien goud als een asset die goed functioneert ten tijde van economische rampspoed. Nu lijkt het echter vooral een direct gevolg van de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank.

Daardoor is het wat minder aantrekkelijk om voor Amerikaanse staatsobligaties te kiezen, die betalen nu immers minder rente, waardoor beleggers op zoek gaan naar alternatieven. Daarbij lijken ze vooral bij goud uit te komen momenteel.

Goudkoorts of komt de AEX nog terug?

De AEX bereikte in juli zijn voorlopige all-time high op ongeveer 950 punten. Daar is de AEX koers met zijn 900 punten behoorlijk ver van verwijderd momenteel.

Deze week zal het voor de AEX in ieder geval belangrijk zijn dat de macro-economische data weer met positieve cijfers binnenkomt. Blijft de Amerikaanse economie overeind? Dan is de kans groter dat ook de AEX goed blijft presteren in 2024 en 2025.

Willen we nog een tweede ronde zien voor de bullmarkt? Dan is het van levensbelang dat de Amerikaanse economie blijft doordraaien. Valt die stil en schiet de werkloosheid omhoog? Dan krijgen de AEX en andere risico-assets het waarschijnlijk moeilijk.

Stel je maar eens voor dat jij jouw baan verliest. Wat is dan het eerste waar je op kunt besparen? Beleggingen. En wat is het eerste wat je mogelijk kunt verkopen? Beleggingen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!




  • Vergunning DNB



  • Lage fees



  • Betrouwbaar

Het bericht AEX koers lichtgroen bij start van belangrijke week verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!